Profil osobnosti

Foto: Juraj Tandler Zdroj: Archív

Juraj Tandler

10. 6. 1934 Tornaľa

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

1958
pedagóg na LŠU v Bratislave
1958
absolvent Vyššej hudobnej školy pre vzdelávanie učiteľov hudobných škôl (husle – Viliam Kořínek)
1972 – 1977
JAMU v Brne (kompozícia – Miloslav Ištvan)
1977 – 2014
pedagóg hudobno-teoretických predmetov, sluchovej analýzy a kompozície na Konzervatóriu v Bratislave

"Tandlerove skladby z obdobia štúdia a tesne po ňom vychádzali z vysokoškolských poznatkov a najvýraznejšou z nich sa stalo Sláčikové kvarteto č. 1 (1974), ktoré odznelo aj na Hudobnom festivale v Brne. Jeho základným hudobným ideálom bolo tvoriť podľa doteraz nedefinovaných vnútorných pravidiel, ktoré majú svoje korene v klasicistickej prostote, prehľadnosti, rešpektovaní usporiadania a čistoty štýlu. Snažil sa odpútať od konštruktivizmu, vždy mu bola blízka hudobná spontánnosť. Pritom hľadal vo voľnej atonalite nový spôsob vyjadrenia, jazyk bez cudzích prvkov. Vo svojich skladbách – pravdepodobne aj pod vplyvom komponovania veľkého množstva inštruktívnej literatúry, ktorá musela byť technicky nenáročná a ľahko vnímateľná – sa snažil o zjednodušovanie hudobnej reči. Tento proces vyústil v posledných skladbách – Suite pre sólovú flautu (1994), v Adlibitkách pre pozitív (1991), Misse brevis (1996) a hlavne v Sláčikovom kvartete č. 3 (1997) do tandlerovskej Novej jednoduchosti."

(SLIACKA, Daniela: Juraj Tandler. In: 100 slovenských skladateľov. Ed. Marián Jurík, Peter Zagar. Bratislava : Národné hudobné centrum, 1998, s. 279.)

Diela

  • symfonický orchester
  • Hry

    pre veľký symfonický orchester
    1975 OBSADENIE: orch
  • Per orchestra

    1983 20'
    OBSADENIE: orch
  • komorný orchester
  • Suita

    pre sláčikový orchester
    1978 22'
    OBSADENIE: archi
  • Malé divertimento č. 1

    pre žiacky sláčikový orchester
    1987 OBSADENIE: archi
  • Malé divertimento č. 2

    pre žiacky sláčikový orchester
    1987 OBSADENIE: archi
  • Musica festiva

    pre dychový orchester
    1992 VYDAVATEĽ: Národné osvetové centrum
    OBSADENIE: fiati
  • sólový hlas (hlasy) a orchester
  • Dievča a smrť

    pre veľký symfonický orchester a recitátora
    1976 27'
    TEXT: M. Gorkij
    OBSADENIE: spk, orch
  • Pieseň na staročínsky text "Kým more dvíha sa"

    pre ženský hlas a žiacky orchester
    2011–2012 OBSADENIE: s, orch
  • sólový hlas (hlasy), zbor a orchester
  • Úpravy slovenských ľudových piesní

    OBSADENIE: vv, CM, archi (CM; CMa)
  • jeden sólový nástroj a orchester
  • Koncertná hudba

    pre klarinet a komorný orchester
    1977 27'
    OBSADENIE: cl, orch
  • sólový nástroj
  • Suita

    pre husle sólo
    1973 OBSADENIE: vn
  • Bagately

    pre gitaru sólo
    1981 VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond
    OBSADENIE: gui
  • Miniatúry

    pre gitaru sólo
    1981 OBSADENIE: gui
  • Adagio a Allegro

    pre violončelo
    1985 OBSADENIE: vc
  • Prelúdium pre kontrabas sólo

    1991 OBSADENIE: cb
  • Suita

    pre sólovú flautu
    1994 OBSADENIE: fl
  • Prelúdium a tance

    pre sólové husle
    2000 7' 46''
    OBSADENIE: vn
  • klavír a klavír 4-ručne
  • Suita

    pre klavír
    1972 9'
    OBSADENIE: pf
  • organ
  • Tri prelúdiá

    pre organ
    1987 7'
    OBSADENIE: org
  • Adlibitky

    pre organ
    1991 OBSADENIE: org
  • Spln (Kaleidoskop)

    pre organ
    2004 OBSADENIE: org
  • Všednôstky (Adlibitky č. 2)

    pre organ
    2010 OBSADENIE: org
  • dva nástroje
  • Zrodenie dňa

    1975 10'
    OBSADENIE: vn, pf
  • Tri skladbičky

    pre klarinet a klavír
    1984 OBSADENIE: cl, pf
  • Sonatina a due movimenti

    per violino e pianoforte
    2002 OBSADENIE: vn, pf
  • tri nástroje
  • Šesť štúdií

    pre flautu, klarinet a fagot
    1973 OBSADENIE: fl, cl, fg
  • Invencie

    1979 9'
    OBSADENIE: tr, pf, cb
  • štyri nástroje
  • Dialógy

    pre bicie nástroje a organ
    1974 OBSADENIE: org, 3bat: pto, hi-hat, trg, 2tpc, 6tom, 3tp, cmp
  • Einé II.

    Suita pre komorný súbor
    1980 8' 30''
    OBSADENIE: fl, vn, gui, vc
  • Quartettino per clarinetti

    2001 OBSADENIE: 3cl, clb
  • sláčikové kvarteto
  • Sláčikové kvarteto č. 1

    1974 17'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • Sláčikové kvarteto č. 2 „Tri spevy“

    1984 14'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
    Ikona audio
  • Sláčikové kvarteto č. 3

    1997 13'
    OBSADENIE: 2vn, vl, vc
  • šesť nástrojov
  • Einé I.

    Suita pre komorný súbor
    1977 OBSADENIE: fl, ob, vn, vl, vc, ar
  • Malá suita

    pre dychové nástroje
    2005 OBSADENIE: fl, ob, cl, sxa, cr, fg
  • Kaleidoskop

    pre komorný súbor
    2010 OBSADENIE: 3fl, vn, vl, vc
  • 10–15 nástrojov
  • Vihrávanie

    pre sólové husle a komorný súbor
    1987 12'
    OBSADENIE: vn, ens: fl, on, cl, fg, tr, tn, vl, vc, cb
  • vokálno-inštrumentálne komorné diela
  • Nové prebudenie

    Komorná kantáta na text R. Thákura pre mezzosoprán, barytón, recitátora a komorný súbor
    1973 12'
    TEXT: Rabíndranáth Thákur
    OBSADENIE: ms, br, spk, ens: fl, vl, clb, bat: trg, cio, pto, gng, 3tom, vbf
  • Oriešky

    Dievčenské dvojspevy s flautou a gitarou
    1979 OBSADENIE: 2vf, fl, gui
  • Čakanie na deň

    päť dievčenských spevov s flautou, husľami a violončelom
    1983 10'
    OBSADENIE: v, fl, vn, vc
  • Túženie po rose

    Spevy pre ženský hlas a slačikové kvarteto
    2009 OBSADENIE: vf, 2vn, vl, vc
  • inštruktívne
  • Suita

    pre štvoro huslí
    1972 OBSADENIE: 4vn
  • Klavírne skladbičky

    1988 VYDAVATEĽ: Slovenský hudobný fond
  • Ostinato

    pre dva barytónové akordeóny
    1995 VYDAVATEĽ: Hudobný fond
    OBSADENIE: 2ac
  • Rondo

    pre husle a klavír
    1995 OBSADENIE: vn, pf
  • Tri tančeky

    pre zobcovú flautu, husle a klavír
    1996 OBSADENIE: fld, vn, pf
  • miešaný zbor
  • Ti čičmanské štiri zvoni

    1977 OBSADENIE: CM
  • Prebúdzanie vtákov

    Štyri spevy pre miešaný zbor
    1978 OBSADENIE: CM
  • Fašánek

    Spevy na ľudové texty pre miešaný zbor
    1985 OBSADENIE: CM
  • Pater noster

    pre miešaný zbor
    1992 OBSADENIE: CM
  • Ave Maria

    pre miešaný zbor
    1993 OBSADENIE: CM
  • Tre canti

    pre miešaný zbor
    1995 OBSADENIE: CM
  • Zakliata

    pre miešaný zbor
    1998 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CM
  • Modlitba

    pre miešaný zbor
    1999 OBSADENIE: CM
  • Anča

    2009 TEXT: Ján Smrek
    OBSADENIE: CM
  • mužský zbor
  • Zlatá muzika

    pre mužský zbor
    2004 TEXT: Milan Rúfus
    OBSADENIE: CMa
  • ženský zbor
  • Dva ženské zbory

    na text M. Haľamovej
    1972 TEXT: Maša Haľamová
    OBSADENIE: CF
  • Túženie po rose

    Štyri dievčenské zbory
    1986 OBSADENIE: CF
  • detský zbor
  • Tri balady

    pre chlapčenský zbor
    1991 TEXT: ľud.
    OBSADENIE: CB
  • sóla, zbor a nástroje
  • Missa brevis

    1996 10'
    OBSADENIE: vv, CM, org, 2vn, vl, vc, cb
  • Prosby

    pre soprán, husle, zbor a organ
    2002 OBSADENIE: s, vn, CM, org

Bibliografia

  • Umelecká kritika a publicistika
  • ŠIMONOVÁ, Kamila: Musica nova spiritualis [recenzia CD]
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 10, s. 38–39
  • BUBNÁŠ, Juraj: Milan Paľa : Violin Solo 4 [recenzia CD]
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 4, s. 35
  • PUŠKÁŠOVÁ, Melánia: Nová slovenská hudba 2012
    Muchovo kvarteto
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 1-2, s. 22–23
  • JARTIM, Juraj: Juraj Tandler – Cis dur alebo ais mol?
    2004 Hudobný život roč. 36, 2004, č. 6, s. 4
  • HOCHEL, Stanislav: Jubilant Juraj Tandler
    1994 Hudobný život roč. 26, 1994, č. 11, s. 2
  • ADAMČIAK, Milan: Päťdesiatnik Juraj Tandler
    1984 Hudobný život roč. 16, 1984, č. 14, s. 7

Diskografia

  • Foto: Musica nova spiritualis MUSICA NOVA SPIRITUALIS
    2014 CD – Katolícka univerzita v Ružomberku
    1. Rastislav Adamko: Proglas
      Schola cantorum PF KU v Ružomberku, Janka Bednáriková (dir.)
    2. Ľuboš Bernáth: O salutaris hostia
      Bratislava Vocal Consort, Zuzana Zahradníková (org), Iveta Weis Viskupová (dir.)
    3. Peter Groll: Ave Maria
      Mariana Hochelová (s), Zuzana Zahradníková (org)
    4. Víťazoslav Kubička: Bože, príď mi na pomoc op. 256
      Miriam Žiarna (s), Rastislav Adamko (vn), Zuzana Zahradníková (org)
    5. Milan Dubovský: Ave verum
      Bratislava Vocal Consort, Iveta Weis Viskupová (dir.)
    6. Peter Hochel: Ubi caritas
      Mariana Hochelová (s), Zuzana Zahradníková (org)
    7. Róbert Dinuš: Lauda anima mea
      Bratislava Vocal Consort, Iveta Weis Viskupová (dir.)
    8. Róbert Dinuš: Bonum est confiteri
      Spevácky zbor Benedictus, Zuzana Zahradníková (dir.)
    9. Rastislav Adamko: Mystérium
      Rastislav Adamko (vn), Zuzana Zahradníková (org)
    10. Stanislav Hochel: Ave Maria
      Miriam Žiarna (s), Zuzana Zahradníková (org)
    11. Ľuboš Bernáth: Ecce Panis Angelorum
      Martina Procházková (s), Miriam Žiarna (s), Marta Mažariová (fl), Rastislav Adamko (vn), Zuzana Zahradníková (org)
    12. Mirko Krajči: Psalmus 131
      Bratislava Vocal Consort, Rastislav Adamko (vn), Ivan Palovič (vl), Zuzana Zahradníková (org), Iveta Weis Viskupová (dir.)
    13. Rastislav Dubovský: Ave Maria
      Mariana Hochelová (s), Zuzana Zahradníková (org)
    14. Peter Groll: Ave verum corpus
      Bratislava Vocal Consort, Zuzana Rahlová (vc), Ján Linhart (cb), Zuzana Zahradníková (org), Iveta Weis Viskupová (dir.)
    15. Juraj Tandler: Missa brevis – Kyrie
      Martina Procházková (v), Ivana Vernusová (v), Spevácky zbor Benedictus, Rastislav Adamko (vn), Tomáš Uličný (vn), Ivan Palovič (vl), Zuzana Rahlová (vc), Jana Klimeková (org), Zuzana Zahradníková (dir.)
    16. Juraj Tandler: Missa brevis – Obetovanie (Ako laň túži po bystrinách)
      Martina Procházková (v), Ivana Vernusová (v), Spevácky zbor Benedictus, Rastislav Adamko (vn), Tomáš Uličný (vn), Ivan Palovič (vl), Zuzana Rahlová (vc), Jana Klimeková (org), Zuzana Zahradníková (dir.)
    17. Juraj Tandler: Missa brevis – Agnus Dei
      Martina Procházková (v), Ivana Vernusová (v), Spevácky zbor Benedictus, Rastislav Adamko (vn), Tomáš Uličný (vn), Ivan Palovič (vl), Zuzana Rahlová (vc), Jana Klimeková (org), Zuzana Zahradníková (dir.)
  • Foto: Violin Solo 4 – Milan Paľa VIOLIN SOLO 4 – MILAN PAĽA
    2012 CD – Pavlík Records PA 0108-2-132
    1. Tadeáš Salva: Burleska
      Milan Paľa (vn)
    2. Juraj Tandler: Suita
      Milan Paľa (vn)
    3. Jozef Sixta: Recitatív
      Milan Paľa (vn)
    4. Jozef Malovec: Poéma pre husle sólo
      Milan Paľa (vn)
    5. Dušan Martinček: Verso fine...? / Dotyky času
      Milan Paľa (vn)
    6. Pavol Šimai: Pyramída
      Milan Paľa (vn)
    7. Mirko Krajči: Tíšiny vzkriesení
      Milan Paľa (vn)
    8. Tadeáš Salva: Balada op. 35
      Milan Paľa (vn)
    9. Juraj Tandler: Prelúdium a tance
      Milan Paľa (vn)
    10. Ivan Parík: Sonáta pre husle
      Milan Paľa (vn)
    11. Peter Machajdík: Peroket
      Milan Paľa (vn)
    12. Juraj Beneš: Sonata
      Milan Paľa (vn)
    13. Juraj Beneš: Lamento
      Milan Paľa (vn)

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Juraj Tandler: Spln (Kaleidoskop)
    pre organ
    16. 6.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Konzervatórium v Bratislave, Organová sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Juraj Slovík (org)
  • Juraj Tandler: Kaleidoskop
    pre komorný súbor
    11. 11.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Flautissimo, Veronika Vitázková (fl), Zuzana Bujnová (fl), Mária Pindešová (fl), Pavol Varga (vn), Lukáš Turčina (vl), Pavol Kulifaj (vc)
  • Juraj Tandler: Sonatina a due movimenti
    per violino e pianoforte
    26. 4.
    2004
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Konzervatórium v Bratislava, Koncertná sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Juraj Tomka (vn), Peter Hochel (pf)
  • Juraj Tandler: Prelúdium a tance
    pre sólové husle
    14. 11.
    2002
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Štúdio 2, Slovenský rozhlas, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zuzana Gavorníková Paštéková (vn)
  • Juraj Tandler: Prelúdium pre kontrabas sólo
    14. 2.
    1999
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nedeľné matiné v Galérii mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Radoslav Šašina (cb)
  • Juraj Tandler: Sláčikové kvarteto č. 3
    18. 11.
    1998
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Moyzesovo kvarteto
  • Juraj Tandler: Suita
    pre sólovú flautu
    27. 11.
    1996
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Slovenský rozhlas, Štúdio 2, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Karin Hübnerová (fl)
  • Juraj Tandler: Adlibitky
    pre organ
    1991 Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Irma Skuhrová (org)
  • Juraj Tandler: Čakanie na deň
    päť dievčenských spevov s flautou, husľami a violončelom
    14. 2.
    1989
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Moyzesova sieň, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Alžbeta Bukoveczka (ms), Viktor Šimčisko (vn), Juraj Alexander (vc), Vojtech Samec (fl)
  • Juraj Tandler: Tri prelúdiá
    pre organ
    12. 2.
    1987
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Irma Skuhrová (org)
  • Juraj Tandler: Sláčikové kvarteto č. 2 „Tri spevy“
    10. 2.
    1986
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Dom umenia, Košice, SK
    INTERPRETI: Moyzesovo kvarteto
  • Juraj Tandler: Adagio a Allegro
    pre violončelo
    1986 Prvé uvedenie na Slovensku
    Prehliadka mladých koncertných umelcov, Trenčianske Teplice, SK
    INTERPRETI: Eva Čermanová (vc)
  • Juraj Tandler: Per orchestra
    13. 2.
    1984
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Symfonický orchester Československého rozhlasu, Oliver Dohnányi (dir.)
  • Juraj Tandler: Einé II.
    Suita pre komorný súbor
    15. 2.
    1983
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Viktor Vavro (fl), Mária Karlíková (vn), Alois Menšík (gui), Eva Čermanová (vc)
  • Juraj Tandler: Suita
    pre sláčikový orchester
    12. 2.
    1982
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Československého rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Štátny komorný orchester Žilina, Jan Valta (dir.)
  • Juraj Tandler: Prebúdzanie vtákov
    Štyri spevy pre miešaný zbor
    4. 4.
    1981
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Bratislava, SK
    INTERPRETI: Zbor Konzervatória v Bratislave, Dušan Bill (dir.)
  • Juraj Tandler: Koncertná hudba
    pre klarinet a komorný orchester
    20. 2.
    1980
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Týždeň novej slovenskej hudobnej tvorby, Koncertná sieň Bratislavského hradu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Jozef Luptáčik (cl), Štátny komorný orchester Žilina, Eduard Fischer (dir.)
  • Juraj Tandler: Fašánek
    Spevy na ľudové texty pre miešaný zbor
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Spevácky zbor slovenských učiteľov, Dušan Bill (dir.)
  • Juraj Tandler: Quartettino per clarinetti
    Prvé uvedenie na Slovensku
    SK
    INTERPRETI: Peter Drlička (cl)
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Juraj Tandler: Sláčikové kvarteto č. 1
    6. 10.
    1977
    Prvé uvedenie v zahraničí
    12. medzinárodný hudobný festival, Brno, CZ
    INTERPRETI: Moravské kvarteto
  • Juraj Tandler: Dievča a smrť
    pre veľký symfonický orchester a recitátora
    21. 6.
    1977
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Brno, CZ
    INTERPRETI: Moravská filharmonie Olomouc, Jan Šrubař (dir.)
  • Juraj Tandler: Suita
    pre husle sólo
    10. 12.
    1974
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Studio soudobé hudby, Brno, CZ
    INTERPRETI: Antonie Procházková (vn)
  • Juraj Tandler: Šesť štúdií
    pre flautu, klarinet a fagot
    1974 Prvé uvedenie v zahraničí
    Studio soudobé hudby, Brno, CZ
    INTERPRETI: Marta Pilátová (fl), Břetislav Winkler (cl), Petr Mahr (fg)

Audio

  • Tandler, Juraj: Sláčikové kvarteto č. 2 „Tri spevy“






« späť na zoznam Aktualizované: 26. 07. 2017