Neologická synagóga na Hurbanovej ulici v Žiline je unikátnym architektonickým dielom. Je národnou kultúrnou pamiatkou a v ankete v roku 2000 bola architektmi zaradená medzi päť najdôležitejších občianskych stavieb 20. storočia na Slovensku. Stojí na mieste synagógy z roku 1861, no nadviazať na pôvodnú tradíciu obradov sa jej v súvislosti s následným vyhlásením slovenského štátu a vzniku mnohých protižidovských zákonov podarilo len nakrátko. Odvtedy slúžila pre najrôznejšie účely a dnes je z nej Nová synagóga Žilina – centrum pre súčasné umenie a kultúru.

Výstavba synagógy podľa návrhu svetoznámeho nemeckého architekta Petra Behrensa prebiehala v r. 1928 až 1931. Modernistická budova s triezvo volenými materiálmi, minimalistickým riešením a dôrazom na funkciu je pomocou terás a širokého schodiska citlivo zasadená do okolitého priestoru. Okoloidúceho tak nijak nevyruší jej nenápadná, no významná prítomnosť na rohu Kuzmányho a Hurbanovej ulice. Rovnako zaujímavý ako jej impozantný vzhľad je aj príbeh využitia jej priestorov v toku času. Už v r. 1938 sa v Žiline, ale aj na celom Slovensku, začali vyostrovať konflikty a útoky na Židov a v r. 1939 bol vyhlásený slovenský štát, ktorý znamenal absolútne obmedzenie ich ľudských a občianskych práv. Jeden zo zákonov z tohto obdobia Židom zakazoval vstup do mestských podnikov, a tak si v časti synagógy zriadili improvizovaný bar. Počas druhej svetovej vojny sa zmenila na sklad obilia a nábytku. Po vojne bola, napriek snahám židovskej obce predať budovu mestu, tak ako veľa iných dôležitých budov nakoniec v r. 1948 znárodnená. Od r. 1955 bola verejnosti sprístupnená ako kultúrny stánok (Dom osvety, neskôr Park kultúry a oddychu). Nevyhli sa jej však ani necitlivé zásahy do interiéru, ktoré ho zmenili na nepoznanie. V r. 1962 sa priestory pôvodnej synagógy stali aulou Vysokej školy dopravnej a po páde komunistického režimu sa premenila na kino Centrum, ktoré ukončilo svoju prevádzku v r. 2010.

Priestor synagógy prevádzkuje od r. 2011 občianske združenie Truc sphérique, známe tiež svojím druhým kultúrnym centrom v Žiline – Stanica Žilina­‑Záriečie. Občianske združenie je súčasťou medzinárodnej siete nezávislých kultúrnych inštitúcií Trans Europe Halles, ktoré revitalizujú prázdne industriálne či obchodné objekty na priestory pre súčasné umenie a spoločenské i kultúrne aktivity. Synagóga tak po početných verziách využitia svojho atraktívneho priestoru dostala počas deväťdesiatych rokov konečnú podobu centra pre súčasné umenie a kultúru a v r. 2011–2017 sa dočkala aj nevyhnutnej komplexnej rekonštrukcie. „Chceme, aby vznikajúca kultúrna inštitúcia a jej program boli z 21. storočia, aby sa tu diali veci, ktoré budú premyslenou kombináciou kritickej reflexie, produkcie umenia a komunitného života,“ prezentujú na stránke Novej synagógy svoju víziu členovia združenia. Program aktivít prebiehajúcich v zrekonštruovanej synagóge je veľmi pestrý...

 

 

...pokračovanie článku nájdete v čísle 12/2021. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 05. 04. 2022
x