„Andreas Varady patrí k najtalentovanejším ľuďom tejto planéty, pretože prinavracia hudbu práve tam, kam patrí.” S hyperbolickými hodnoteniami talentovaných umelcov sa dnes stretávame bežne. Je takmer zázrakom, že tento posudok Quincyho Jonesa sa vzťahuje na mladého gitaristu slovenského pôvodu.

Hoci Andreas začal s jazzovou gitarou už ako štvorročný pod vedením otca Bandiho, svoj talent naplno rozvinul po presídlení celej rodiny z mestečka na juhu Slovenska do Írska. Ako deväťročný hrával na ulici, kde jeho mladícky esprit a spontánnosť zaujali írskeho jazzového bubeníka Davida Lyttleho. Ten sa po producentských skúsenostiach so Sowetom Kinchom či Jasonom Rebellom podujal produkovať Andreasov prvý album Questions (Lyte Records 2010). Hoci nahrávka vyšla krátko po gitaristových trinástych narodeninách a prevažovali na nej klasické jazzové štandardy, stretla sa s priaznivým ohlasom. Už v apríli 2011 Varadyho portrét zdobil obálku amerického magazínu Guitar Player a prestížne pódiá ako Montreux Jazz Festival či patronát rešpektovaného Quincyho Jonesa na seba nedali dlho čakať.
Svetové médiá striedavo označujú Varadyho za Slováka i Maďara a tie domáce sa v posledných týždňoch predháňajú v predstavovaní zabudnutého hudobného génia. Jazzový gitarista a pedagóg Miroslav Záhradník hodnotí na stránkach portálu www.skjazz.sk nedávne vystúpenie Varadyho tria v rámci Jazz Fest Wien, kde okrem 17-ročného Andreasa prekvapil aj jeho 12-ročný brat Adrian za bicími nástrojmi: „Viedenské publikum udivoval krásnym mäkkým tónom gitary Benedetto Bambino (Andreasov podpisový model) a zároveň sviežou melodikou vlastnej skladby A Day in New York, akoby vystrihnutou z legendárneho Bensonovho albumu Breezin‘.“ Hra mladého umelca nesie „zrelý kompozičný i hráčsky rukopis“ a vyznačuje sa „neobyčajným citom pre prácu s harmóniou, v ktorej cítiť modernosť a v technickom výraze vplyv ďalšieho súčasného gitarového giganta Jonathana Kreisberga.“ Nie nadarmo prirovnávajú Varadyho k jeho gitarovému vzoru Georgeovi Bensonovi. Práve Benson „hostil“ na pódiu svojho „nasledovníka“ počas nedávneho európskeho i amerického turné. Aktuálne dianie i eponymná albumová novinka vo vydavateľstve Verve pod producentským dohľadom Quincyho Jonesa s množstvom prestížnych hostí (Roy Hargrove, Harvey Mason, Dave Weckl, Steve Lukather, Gregory Porter) napovedajú, že o mladom jazzovom zázraku ešte budeme počuť.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x