• Narodili ste sa vo Francúzsku, kde ste študovali hru na violončele, v štúdiách ste pokračovali v Nemecku a Rakúsku. Čo vás nakoniec priviedlo do Bratislavy?

Po roku strávenom vo Viedni som cítil potrebu zmeniť miesto, hlavne kvôli citeľným vplyvom konzervativizmu a rasizmu. V Bratislave ma, naopak, privítala pokojná a príjemná atmosféra. Dozvedel som sa o práve prebiehajúcom konkurze do orchestra a neváhal som ani chvíľu. Ešte ako tínedžer som totiž počul nahrávku Slovenskej filharmónie z roku 1990, konkrétne dielo Pan od Vítězslava Nováka, a ihneď ma zaujal svieži a jasný zvuk tohto orchestra. Vtedy som ešte netušil, že sa raz stanem jeho členom!

 

 

  • Kedy vás začalo lákať dirigovanie a prečo ste sa ho rozhodli študovať?

Dirigovanie ma zaujalo už v detstve. V tých časoch boli vo Francúzsku veľmi populárne televízne vysielania koncertov klasickej hudby a práve tie na mňa urobili silný dojem. Vtedy som sa rozhodol pre violončelo ako svoj hudobný nástroj a dirigovanie sa stalo mojou neustále sa rozvíjajúcou vášňou, ktorá ma sprevádza dodnes. Určite mal však na mňa vplyv aj otec, ktorý je veľkým milovníkom hudby a istým spôsobom na mňa túto záľubu preniesol.

 

 

  • Dirigentské vzory?

To je veľmi ťažká otázka, ale ak by som mal menovať aspoň dvoch dirigentov, ktorých si veľmi vážim a obdivujem, určite je to Ferenc Fricsay a John Eliot Gardiner pre nesmiernu energiu ich interpretácií. Z pozície člena orchestra zas oceňujem výbornú spoluprácu so šéfdirigentom Slovenskej filharmónie Danielom Raiskinom a tiež s hosťujúcimi dirigentmi Damianom Ioriom, Pinchasom Steinbergom či s Jurajom Valčuhom.

 

 

  • V marci tohto roku ste mali možnosť prvýkrát vystúpiť v Slovenskej filharmónii ako dirigent. Ako hodnotíte túto skúsenosť?

V prvom rade som nesmierne vďačný všetkým ľuďom zapojeným do tohto projektu, vďaka ktorým ho bolo možné realizovať. Spolupráca s herečkou Božidarou Turzonovovou bola pre mňa nezabudnuteľnou a príjemnou skúsenosťou a zároveň všetci zúčastnení hudobníci zo Slovenskej filharmónie aj Slovenského národného divadla podali výborný výkon...

 

 

 

...pokračovanie článku nájdete v čísle 09/2021. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 17. 02. 2022
x