Chaos String Quartet bol založený v roku 2019 na princípoch chaosu v umení, vede a filozofii a rýchlo sa etabloval na medzinárodnej koncertnej scéne. Kvarteto bolo vybrané do programu BBC Radio 3 New Generation Artist 2023-2025 a získalo tiež ocenenia na významných medzinárodných súťažiach ako Bad Tölz (2023), Haydn (2023), ARD (2022) či Bordeaux (2022). K ďalším úspechom patria ceny na Festivale sláčikových kvartet v Heidelbergu (2023), Bartókovej súťaži v Budapešti (2021) ako aj víťazstvo na medzinárodnej súťaži Premio V. E. Rimbotti v Taliansku (2020).

Súbor hosťoval na mnohých hudobných festivaloch, napr. SWR Festspiele Schwetzingen, Mozartfest Würzburg, Les Musicales de Normandie, Davos Festival, Ravenna Festival, Lockenhaus Festival, Wien Modern, Festival de Musica Morelia či Upper Galilee Festival a vystupoval v známych koncertných sálach ako Musikverein Wien, Elbphilharmonie Hamburg a Philharmonie de Paris. Medzi aktuálne vrcholy patria debuty v Concertgebouw Amsterdam, Bozar Brusel, Beethovenfest Bonn a Wigmore Hall Londýn.

Okrem klasickej koncertnej činnosti sa kvarteto venuje aj vlastným projektom s cieľom sprístupniť kvartetový repertoár širšiemu publiku. Hudobníci študovali u prof. Johannesa Meissla vo Viedni a následne absolvovali postgraduálne štúdium u kvarteta Cuarteto Casals vo Fiesole. Hudobne ich inšpirovali umelci ako Eberhard Feltz, András Keller, Oliver Wille a Helmut Lachenmann. Začínajúci súbor je štipendistom projektu MERITA a bol vybraný do programu na podporu mladých umelcov Spolkového ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti New Austrian Sound of Music.

Susanne Schäffer hrá na husliach od Carla Giuseppe Testoreho (okolo roku 1711), ktoré jej zapožičal fond MERITO String Instruments Trust, a Bas Jongen na violončele od Hendricka Jacobsa (Amsterdam, 1696), ktoré mu láskavo poskytla Holandská nadácia hudobných nástrojov (NMF).

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Sláčikové kvarteto KV 159

Ludwig van Beethoven: Sláčikové kvarteto č. 14 cis mol, op. 131

Účinkujúci:

Susanne Schäffer, husle

Eszter Kruchió, husle

Sara Marzadori, viola

Bas Jongen, violončelo

USPORIADATELIA:

Rakúske kultúrne fórum Bratislava

x