Opus Derniere / Fausto Romitelli 11.11.2019

Foto: Opus Derniere / Fausto Romitelli 11.11.2019

Do Bratislavy pricestuje celosvetovo uznávaný PHACE Ensemble a návštevníkom festivalu Melos-Étos sprostredkuje video-operu pre soprán, asnámbel, multimediálnu projekciu a elektroniku. Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu o 19.00 h.

Video-opera An Index of Metals je Romitelliho opusom dernière dokončeným pred jeho predčasnou smrťou. Je výsledkom spolupráce viacerých umelcov - autorom videoprojekcie, ktorá premieta tri na sebe nezávislé filmy okupujúce vizuálny priestor, je Paolo Pachini a Leonardo Romoli. Libreto pochádza z pera chorvátskej spisovateľky Kenky Lèkovich. Predlohou je poéma METALSUSHI o troch častiach: HELLUCINATION I (drowningirl), HELLUCINATION II (risingirl), HELLUCINATION III (earpiercingbells). Obraz a hudba napodobňujú fyzikálne vlastnosti kovových povrchov: iridescenciu (jav, pri ktorom sa na určitých kovových povrchoch javí premena farby pri zmene zorného uhla alebo uhla osvietenia), koróziu, plastické deformácie, zlomy, žiar a solizáciu. Hlavným Romitelliho zámerom bolo vytvorenie zvukového diela, ktoré opísal ako „rozžeravený svetelno-sónický materiál, magmatické prúdy zvuku, tvarov a farieb.“

Desať sólistov s umeleckým vedúcim Reinhardom Fuchsom tvorí PHACE Ensemble, ktorý už mnoho rokov predstavuje netradičné koncerty, hudobno-divadelné produkcie a interdisciplinárne projekty. Ansámbel premiéroval viac ako 200 diel a každoročne vystupuje v najdôležitejších medzinárodných koncertných sálach a na festivaloch ako Avignon Festival, Berliner Festspiele, Elbphilharmonie Hamburg, King's Place London, Salihara Festival v Indonézii a mnohé ďalšie.

Dirigentskej taktovky sa ujme španielsky dirigent Nacho de Paz, ktorý má za sebou v rodnej krajine viac ako 300 svetových premiér (napr. Prometeo Luigi Nona alebo Gruppen od Karlheinza Stockhausena). Ako sólistka sa predstaví americká sopranistka Daisy Press, ktorá sa venuje interpretácii a tvorbe experimentálnej hudby v USA a Európe. Spolupracovala s vplyvnými skladateľmi Steve Reich, Bernhard Lang a George Crumb a v súčasnosti je hlavnou vokalistkou notoricky známeho Brooklinského domu House of Yes.

Ukážku nájdete tu.
Vstupenky na koncert sú dostupné v sieti Ticketportal.

 

Aktualizované: 11. 05. 2020
x