Večne na úteku / Fuga Perpetua 15.11.2019

Foto: Večne na úteku / Fuga Perpetua 15.11.2019

Záverečný koncert festivalu Melos-Étos sa uskutoční 15.11.2019 o 19.00 h. v Piešťanoch. Vyvrcholením celého festivalu bude opera v interpretácii špičkového izraelského zoskupenia Meitar Ensemble. Dielo zaznie na festivale v slovenskej premiére a pre jeho realizáciu bol špeciálne vybraný aj koncertný priestor, ktorým sa stane zrekonštruovaná priemyselníá pamiatka Elektrárňa Piešťany.

Icon-sonic opera Fuga Perpetua od izraelského skladateľa Yuvala Avitala je dielom, ktoré reaguje na aktuálne spoločenské dianie vo svete, konkrétne problematiku utečenectva. Avital vo svojom koncepte spája videá z rozhovorov s utečencami s elektro-akustickou hudbou. V tomto diele počujeme piesne utečencov, ktoré zaznievajú vo väčšine v ich rodnom jazyku. Cieľom skladateľa bolo ukázať svetu, že každý z nás má vytvorené citové väzby na isté prostredie a osoby, ktoré by sme mohli nazvať domovom. Ak o domov prídeme, náš život je razom nestabilný.

Toto nové poňatie opernej koncepcie ako hudobno-dramatického diela zaznie na festivale v slovenskej premiére v podaní Meitar Ensemble, ktorý bol založený v roku 2004 umeleckým vedúcim Amitom Dolbergom a etabloval sa ako popredný súbor virtuózov (A. Dolberg klavír, Y. Gotlibovitch violončelo, M. Aharonov viola, G. Harel basklarinet, H.Shahal flauta) špecializujúcich sa na súčasnú hudbu. Sídli v Tel Avive a vystupuje na najprestížnejších festivaloch po celom svete. Počas posledných desiatich rokov odpremiéroval viac ako 200 diel a pravidelne spolupracuje s renomovanými skladateľmi vrátane P. Lerouxa, G. F. Haasa, P. Hurela, I. Fedelea ď. Meitar Ensemble získal cenu za významný prínos k rozvoju izraelskej kultúry a hudby.


Viac o projekte sa dočítate tu.

Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x