• 2000

    SLNOVRAT 1979 – 1999

    CD - demo nahrávka

    • Ivan Hoffman: Slnovrat 1979 – 1999


    • 2 CD vydané vlastným nákladom
  • 1990

    HOFFMAN, IVAN: VERÍM, ŽE SA TO DÁ...

    LP - Punc

    1. Ivan Hoffman: Verím, že sa to dá...


    2. Miloš Janoušek o LP Verím, že sa to dá:

      „Ivan Hoffman bol jedným zo zakladajúcich členov združenia pesničkárov Slnovrat a jeho súčasťou bol do roku 1987. Približne od konca 1. polovice 80. rokov sa začal čoraz viac zaoberať otázkami viery a aj jeho skladby sa radili skôr k vetve tzv. kresťanského folku.

      Počas prvých revolučných dní r. 1989 zložil pieseň
      'Sľúbili sme si lásku'. Stala sa doslova symbolom Nežnej revolúcie a vyjadrovala náladu vtedajšej eufórie a všeobjímajúcej lásky, ktorá – možno trochu v duchu naivnej hippieovskej filozofie – mala urobiť čiaru za minulosťou a stať sa liekom na všetko zlo. Vydavateľstvo OPUS sa chytilo svojej šance a vydaním tejto piesne na singli konečne splatilo morálny dlh, ktorý voči Hoffmanovi malo minimálne od čias jeho vyradenia z LP 'Folkový kolotoč'.

      To, že už o niekoľko mesiacov bolo všetko inak a I. Hoffman mohol napísať druhú verziu svojho hymnického songu '(Vraj) sľúbili sme si lásku', ktorej sarkasticky parafrázoval vlastnú pieseň a naivitu nebolo Ivanovou vinou, ale skôr vecou politiky a celkového vytriezvenia.

      Ešte predtým, začiatkom r. 1990, sa mu podarilo vydať LP, optimisticky nazvané
      'Verím, že sa to dá...' v malom českom vydavateľstve Punc. LP prinášalo pomerne reprezentatívny výber väčšiny Hoffmanových hitov, svoje zastúpenie na platni mali aj kresťanské piesne. Nahrávky boli realizované ešte pred Novembrom na digitálny magnetofón v jednom pražskom byte a predstavovali Ivana v autentickej pesničkárskej polohe – len s 12-strunovou gitarou a harmonikou. V niektorých skladbách ho sprevádzal huslista Láďa Vokatý.

      Sugestívnu obálku platne navrhol niekdajší Hoffmanov kolega z reštaurátorských ateliérov, fotograf Peter Sedlák a platňa samotná bola v časoch začínajúcich česko-slovenských sporov venovaná Hnutiu československého porozumenia.

      LP
      'Verím, že sa to dá...' sa stala poslednou Hoffmanovou nahrávkou. O krátky čas definitívne skončil s pesničkami a v súčasnosti sa venuje, žijúc v Čechách, už len žurnalistike.
  • 1989

    IVAN HOFFMAN: SĽÚBILI SME SI LÁSKU / NECH MI NEHOVORIA

    SP - Opus

    • Ivan Hoffman (v)

    • 1. Sľúbili sme si lásku
      2. Nech mi nehovoria
x