• -

    štúdium hry na flaute spočiatku u Valérie Bánovskej, Antona Prievalského, Františka Vallu, neskôr u Jána Samca a Marty Braunsteinerovej

  • 2004 – 2008

    Hudobná univerzita vo Viedni (Hansgeorg Schmeiser), pokračovanie štúdií v Štutgarte (Davide Formisano) a v Grazi (Erwin Klambauer) a zdokonaľovanie sa v hre na pikole u Josepha Singera a Raphaela Leoneho

  • 2006

    DAAD štipendium pre Weimarer Meisterkurse der Hochschule für Musik Franz Liszt v Nemecku (Aurele Nicolet)

  • 2011 – 2013

    štúdium hry na historických nástrojoch v rakúskom Linzi (Claire Geneweinová)

  • od 2012

    pedagogička hry na priečnej flaute na Konzervatóriu v Bratislave a pedagogička hry na traverso a starú hudbu na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave

  • 2013

    lektorka Mariánskych hudobných seminárov v Marianke (spolu so svojou sestrou Petrou Lechtovou), ktoré organizuje Stredoeurópske fórum pre hudbu, umenie a kultúru (CEFMAC)

Marcela Lechtová sa pravidelne zúčastňovala na medzinárodných hudobných kurzoch u osobností: Benoit Fromanger, Davide Formisano, Luisa Sellová, Jan Ostrý, Yossi Arnheim, Pierre-Yves Artaud, Maxance Larrieu a i.

Pôsobila v medzinárodných orchestroch ako San Diego Youth Symphony Orchestra, Wiener Jeunesse Orchestra, European Union Youth Orchestra pod taktovkou dirigentov ako Riccardo Muti, Vladimir Ashkenazy a Andrew Litton.

Ako sólistka účinkovala napr. s Münchner Rundfunk Orchestrom v Mnichove, Cum Sonore Orchestrom Wien a ako substitút v Symfonickom orchestri viedenského rozhlasu RSO-Wien.

V oblasti komornej hudby spolupracuje s komornými súbormi Ensemble Levante, Wiener Kammertrio ako aj s klaviristami Petrou Pogády, Agnes Wolfovou a Christophom Traxlerom; na dobových barokových nástrojoch koncertuje s triom Tres faciunt Collegium.

x