Personálna bibliografia – Umelecká kritika a publicistika

  • 2009

    Juraj Berczeller – George Best

    Legenda slovenskej populárnej hudby

    Hudobný život, 2009, Bratislava, roč. 41, č. 3, s. 17 – 19

  • 1999

    Za hudobným skladateľom Róbertom Hrebenárom

    Hudobný život, 1999, Bratislava, roč. 31, č. 6, s. 2

  • 1998

    Spomienky kolegu

    Ševčiková, Zora (zost.): Pavol Braxatoris. Výber z tvorby libretistu a textára JUDr. Pavla Braxatorisa, 1998, Tália-press, Bratislava, s. 16 – 18
    (302 s., 1. vyd., Edícia: Galéria osobností slovenského divadla)

  • 1995

    Na Gustava Broma spomína skladateľ Pavol Zelenay

    Národná obroda, 1995, Bratislava, roč. 6, č. 226 (30. 9.), s. 8

  • 1995

    Ešte dlho budú z rozhlasu znieť slová – diriguje Vieroslav Matušík

    Národná obroda, 1995, Bratislava, roč. 6, č. 19 (24. 1.), s. 9
    (nekrológ, Vieroslav Matušík – dirigent)

  • 1982

    Kvalitatívny i vývojový pokrok

    Diskusný príspevok o populárnej hudbe, ktorý za pracovnú skupinu predniesol hudobný skladateľ Pavol Zelenay na VI. zjazde Zväzu slovenských skladateľov

    Rytmus, 1982, Bratislava, roč. 33, č. 7, s. 27

  • 1980

    FILAN, Boris – VAŠICA, Ivan – CACHLOVÁ, Markéta – ZELENAY, Pavol – ŠKRABAL, Zdeněk – HLAVÁČEK, Antonín – STOJKA, Dezider – BRHLOVIČ, Peter: Okolo stola s účastníkmi XII. ročníka festivalu amatérskych spevákov Zlatá ruža v Detve

    Smena, 26. 8. 1980, Bratislava, roč. 33, č. 201, s. 6

  • 1980

    Namaľuj mi dúhu

    Rozhlas, 1980, č. 36, s. 15

  • 1967

    Problémy aj s tanečnou hudbou

    Slovenská hudba, 1967, Bratislava, roč. 11, č. 3, s. 79 – 82

  • 1966

    Gejza Dusík – zaslúžilý umelec

    Melodie, 1966, Praha, roč. 4, č. 4, s. 89

  • 1964

    S Pavlom Polanským a Junior triom vo Viedni

    Melodie, 1964, Praha, roč. 2, č. 4, s. 56 – 57

  • 1962

    Na návšteve v Sovietskom sväze

    Sborník statí a příspěvků k otázkám jazzu a moderní taneční hudby, 1962, Státní hudební vydavatelství, Praha, s. 104

  • 1960

    O tanečnej a džezovej hudbe na Slovensku

    Sborník statí a příspěvků k otázkám jazzu a moderní taneční hudby, 1960, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha, s. 41

Personálna bibliografia – Knižné monografie

  • 2013

    Štýlová interpretácia a programovanie swingovej hudby

    Vydavateľstvo Michala Vaška, Prešov
    (34 s., 1. vyd., noty)

  • 2013

    S úsmevom...

    Viac alebo menej pozoruhodné, až úsmevné historky a príhody zo života muzikantov

    Občianske združenie SkJazz, Bratislava
    (141 s., 1. vyd.)

  • 2008

    ZELENAY, Pavol – ŠOLTÝS, Ladislav: Hudba – tanec – pieseň

    Zrod a prvé roky slovenskej modernej populárnej hudby

    Hudobné centrum, Bratislava
    (371 s., 1. vyd.)

  • 1965

    ZELENAY, Pavol – Šoltýs Ladislav: Zoznam tanečných skladieb, džezových skladieb a šansónov prihlásených autormi na Slovenskom ochrannom sväze autorskom v Bratislave

    Ústav hudobnej vedy SAV, Bratislava
    (133 s., 1. vyd.)

  • 1964

    Ako hrať do tanca

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Bratislava
    (89 s., 1. vyd.)

  • 1964

    Milyen legyen a tánczene

    Osvetový ústav, Bratislava
    (57 s., 1. vyd.)

  • 1964

    ZELENAY, Pavol – ŠOLTÝS, Ladislav: K dejinám slovenskej tanečnej hudby

    30 rokov slovenskej populárnej hudby, 1934 – 1963

    Hudobný fond, Bratislava
    (29 s., 1. vyd.)

Personálna bibliografia – Editorská činnosť

  • 2016

    ZELENAY, Pavol (zost.): 100 slovenských evergreenov

    pre spev so sprievodom gitary

    Hudobný fond, Bratislava
    (107 s., 1. vyd., v notovej úprave pre spev a gitaru alebo klavír)

  • 2008

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby

    Hudobný fond
    (reedícia, CD Box, 10 CD, 1934 – 1963)

  • 2008

    ZELENAY, Pavol (zost.): Najkrajšie piesne Pavla Zelenaya

    Opus, Bratislava
    (1 CD, autorská edícia)

  • 2007

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 10. Stal sa zázrak (1962 – 1963)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2007

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 8. Nič krajšieho nepoznám (1957 – 1958)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2007

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 9. Najkrajšia spomienka (1959 – 1961)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2006

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 6. Ej, chlapci premilí (1947 – 1953)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2006

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 7. Marína (1954 – 1956)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2005

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 5. Keď rytmus volá (1945 – 1946)

    Hudobný fond, Bratislava
    (1 CD)

  • 2002

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 4. Cesta domov (1942 – 1944)

    Sony Music Bonton, Slovakia
    (1 CD)

  • 2001

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 3. Dedinka v údolí (1931 – 1941)

    Sony Music Bonton, Slovakia
    (1 CD)

  • 2000

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 1. Ešte raz ku tebe prídem (1934 – 1937)

    Sony Music Bonton, Slovakia
    (reedícia na CD, Opus, Bratislava 1991, 1 gramofónová platňa)

  • 1996

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby 2. Rodný môj kraj – Zem slovenská (1937 – 1939)

    Opus, Bratislava
    (1 CD)

  • 1993

    ZELENAY, Pavol (zost.): Na najvyššom konári pre zobcovú flautu (tamburínu, bubon) a klavír

    Slovenský hudobný fond, Bratislava
    (7 s., 1. vyd., hudobnina)

  • 1991

    ZELENAY, Pavol (zost.): Antológia slovenskej populárnej hudby (1934 – 1937)

    Opus
    (1 gramofónová platňa)

  • 1990

    ZELENAY, Pavol (zost.): S úsmevom. Nostalgia

    Slovenský hudobný fond, Bratislava
    (72 s., 1. vyd., hudobnina)

  • 1987

    ZELENAY, Pavol (zost.): Stretnutie po rokoch – TOČR v Bratislave, Orchester Gustava Broma

    Opus, Bratislava
    (1 gramofónová platňa)

  • 1987

    ZELENAY, Pavol (zost.): Bratislavská lýra 1987

    Opus, Bratislava
    (23 s., 1. vyd., hudobnina, autor textu)

  • 1986

    ZELENAY, Pavol (zost.): Bratislavská lýra 1986

    Opus, Bratislava
    (44 s., 1. vyd., hudobnina, autor textu)

  • 1985

    ZELENAY, Pavol (zost.): Bratislavská lýra 1985

    Opus, Bratislava
    (26 s., 1. vyd., hudobnina, autor textu)

  • 1982

    ZELENAY, Pavol (zost.): Takty na dobrú noc

    Opus, Bratislava
    (1 gramofónová platňa)

  • 1980

    ZELENAY, Pavol (zost.): Leto a láska

    Opus, Bratislava
    (1 gramofónová platňa)

  • 1966

    ZELENAY, Pavol (zost.): Marilyn

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava
    (hudobnina, autor hudby)

  • 1966

    ZELENAY, Pavol (zost.): Stále ju mám rád

    Western = Ich hab' sie gern

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava
    (hudobnina, hudba: Pavol Zelenay, slová: Alexander Karšay, nemecký text: Martin Trenk, klavírna úprava: František Havlíček)

  • 1963

    ZELENAY, Pavol (zost.): Madison-Madison

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava
    (hudobnina, autor hudby)

Bibliografia

  • 2018

    red: Ceny Hudobného fondu 2018

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 10, s. 2

  • 2018

    red: Ceny ministerky kultúry

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 7 – 8, s. 2

  • 2018

    JURČO, Martin: Pavol Zelenay – hudba ako prameň energie

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 5, s. 3

  • 2016

    GAHÉROVÁ, Vladimíra: Pavol Zelenay: Chcel som umožniť existenciu všetkých žánrov

    Pravda, 16. 8. 2016, roč. 26, č. 191, s. 40 – 41

  • 2015

    WASSERBERGER, Igor: Štýlová interpretácia a programovanie swingovej hudby : Inštruktívno-metodická publikácia Pavla Zelenaya [rozhovor]

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 3, s. 31 – 33

  • 2015

    WASSERBERGER, Igor: Juraj Henter : swingové reminiscencie

    Rozhovor s Pavlom Zelenayom o osobnosti slovenského jazzu

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 1 – 2, s. 46 – 49

  • 2014

    URSÍNYOVÁ, Terézia: S úsmevom...

    (Viac alebo menej pozoruhodné, až úsmevné historky a príhody zo života muzikantov)

    Knižná revue, 2014, Literárne informačné centrum, Bratislava, č. 18, s. 20

  • 2013

    SLÁVIKOVÁ, Anna – ZELENAY, Pavol: Nestor populárnej hudby

    Hovoríme s jubilujúcim skladateľom Pavlom Zelenayom

    Literárny týždenník, 2013, Bratislava, roč. 26, č. 13 – 14, s. 9

  • 2013

    HRONEC, Braňo: Život na klávesách

    Marenčin PT, Bratislava, s. 27, 48, 106

  • 2013

    LIPA, Peter – ŠTRASSER, Ján: Peter Lipa: Džez náš každodenný daj nám dnes

    Forza Music, Bratislava, s. 41

  • 2011

    STRIEŽENEC, Alexander: Jazz na Slovensku 1940 – 1970

    Občianske združenie SkJazz, Bratislava, s. 11 – 22

  • 2009

    -eť-: Prezentácia s pesničkami a konfetami

    Knižná revue, 2009, Bratislava, roč. XIX, č. 14 – 15, s. 2
    (Pavol Zelenay, Ladislav Šoltýs)

  • 2009

    SLÁVIKOVÁ, Anna: Priekopník slovenskej tanečnej hudby

    Dimenzie, 2009, roč. 9, č. 3, s. 56 – 62

  • 2009

    URSÍNYOVÁ, Terézia: Pavol Zelenay, Ladislav Šoltýs: Hudba – tanec – pieseň

    Zrod a prvé roky slovenskej modernej populárnej hudby. Hudobné centrum 2008

    Hudobný život, 2009, Bratislava, roč. 41, č. 6, s. 38 – 39

  • 2009

    (mot): Moje dlhoročné úsilie nebolo márne

    Hudobný život, 2009, Bratislava, roč. 41, č. 1 – 2, s. 35

  • 2009

    JURČO, Martin: Najkrajšie piesne Pavla Zelenaya

    Opus, stereo 91 2767-2331

    Literárny (dvoj)týždenník, 2009, Bratislava, roč. 22, č. 5 – 6, s. 13

  • 2009

    -uy-: Pavol Zelenay – Ladislav Šoltýs: Hudba – tanec – pieseň

    Zrod a prvé roky slovenskej modernej populárnej hudby. Bratislava, Hudobné centrum 2008

    Knižná revue, 2009, Bratislava, roč. 19, č. 16 – 17, s. 11

  • 2009

    KVASNIČKA, Matúš: Gottovi pomohla Bratislavská lýra

    Pravda. Príloha Víkend, 2009, Bratislava, roč. 19, č. 159 (11. 7.), s. 23

  • 2009

    PACHEROVÁ, Soňa: Odkaz lýry už napĺňa Pohoda

    SME. Príloha Víkend, 2009, Bratislava, roč. 17, č. 197 (11. 4.), s. 33

  • 2009

    SZABÓ, Ivan: Smiech a slzy Tatra revue

    Marenčin PT, Bratislava, s. 135, 139, 160, 172

  • 2008

    KOŽELOVÁ, Soňa: Génius melódie

    Žurnál, 2008, Bratislava, roč. 2, č. 24, s. 34 – 37
    (Pavol Zelenay)

  • 2008

    ŤAPAJOVÁ, Elena: Hudba by mala prinášať radosť

    TELE plus, 2008, Bratislava, roč. 18, č. 19, s. 24

  • 2008

    JASLOVSKÝ, Marian: Rovesník slovenského popu

    SME. Príloha Víkend, 2008, Bratislava, roč. 16, č. 197 (23. 8.), s. 24
    (Pavol Zelenay)

  • 2008

    JASLOVSKÝ, Marian: Čardáš dvoch sŕdc

    Spomienky na Karola: Karči vedel pieseň oplodniť

    SME, 2008, Bratislava, roč. 16, č. 114 (17. 5.), s. 28
    (Karol Duchoň, Pavol Zelenay)

  • 2007

    WASSERBERGER, Igor – ZELENAY, Pavol: Šum, ktorý patrí k spomienkam...

    Hudobný život, 2007, Bratislava, roč. 39, č. 7 – 8, s. 22 – 28

  • 2007

    PALKOVIČ, Ján: Antológia slovenskej populárnej hudby (3 záverečné CD)

    Nič krajšieho nepoznám, Najkrajšia spomienka, Stal sa zázrak. Hudobný fond 2007

    Hudobný život, 2007, Bratislava, roč. 39, č. 7 – 8, s. 29
    (recenzia CD)

  • 2006

    KAJANOVÁ, Yvetta: Antológia slovenskej populárnej hudby 5

    Opus musicum. Hudební revue, 2006, Brno, roč. 38, č. 1, s. 62 – 63

  • 2002

    URSÍNYOVÁ, Terézia – ZELENAY, Pavol: Pavol Zelenay – rojko za počítačom

    Hudobný život, 2002, Bratislava, roč. 34, č. 9, s. 36 – 38

  • 2002

    SLÁVIKOVÁ, Anna: Postavil som plachetnicu

    Život, 2002, Bratislava, č. 21, s. 50

  • 2001

    DERŇÁR, Peter – ZELENAY, Pavol: Ochranca základov slovenskej populárnej hudby

    S Pavlom Zelenayom, dlhoročným pracovníkom Československého rozhlasu

    Národná obroda, 2001, Bratislava, roč. 12, č. 50 (1. 3.), s. 15

  • 2000

    PAUER, Marián: Situačné správy

    Fotograf Beatles, 2000, Slovart, Bratislava, s. 91 – 94

  • 1999

    ŤAPAJOVÁ, Elena: Na vlnách spomienok

    Hodinka s hudobným skladateľom, aranžérom a publicistom Pavlom Zelenayom

    TELE plus, 1999, Bratislava, roč. 9, č. 22, s. 24 – 25

  • 1998

    KOLNÍKOVÁ, Jolana: Portrét hudobného skladateľa Pavla Zelenaya v rozhlasovom Zrkadlení bol príjemným zážitkom

    SME, 1998, Bratislava, roč. 6, č. 69, s. 5

  • 1998

    JURÍK, Marián: Jubilant Pavol Zelenay

    Hudobný život, 1998, Bratislava, roč. 30, č. 9, s. 4

  • 1997

    PAUER, Marián – ZELENAY, Pavol: Hľadanie pravdy

    O populárnej hudbe s Pavlom Zelenayom

    Nové slovo bez rešpektu, 1997, Bratislava, roč. 7, č. 13, s. 20 – 21

  • 1995

    URSÍNYOVÁ, Terézia – ZELENAY, Pavol: Skladateľ Pavol Zelenay a jeho pesničky do pamätníka (z počítača...)

    Slovenka, 1995, Bratislava, roč. 48, č. 36, s. 16 – 17

  • 1995

    LOMNICKÁ, Nina – ZELENAY, Pavol: Skladateľ, muzikant

    Nezabudnuté tváre

    Smena na nedeľu, 1995, Bratislava, roč. 29, č. 9 (2. 3.), s. 14

  • 1990

    MATZNER, Antonín – POLEDŇÁK, Ivan – WASSERBERGER, Igor a kolektív: Zelenay, Pavol

    Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby, 1990, Supraphon, Praha, s. 632 – 634

  • 1974

    HAVIAR, Štefan: Mladí hudobníci majú priestor (tvrdí Pavol Zelenay)

    Matičné čítanie, 1974, Martin, roč. 7, č. 24, s. 6

x