Otvárací koncert 4. ročníka festivalu Pro musica nostra Thursoviensi

Foto: Otvárací koncert 4. ročníka festivalu Pro musica nostra Thursoviensi

Na otvorenie festivalu (10.6. o 18.00 h.) si pripravil Štátny komorný orchester Žilina pôvabný romanticko-klasicistický program v podaní dvoch významných umelcov – dirigenta a intendanta Norimberských symfonikov Luciusa A. Hemmera a víťaza prestížnej Medzinárodnej súťaže Johannesa Brahmsa v Pörtschachu Lucu Giovanniniho (violončelo), ktorý má vo svojich 21 rokoch za sebou už mnoho významných interpretačných úspechov. Koncert sa uskutoční na nádvorí Kaštieľa Gino Park Palace v Orlovom.

VSTUPENKY

PROGRAM

Richard Wagner (1813-1883)

Siegfriedova idyla

 

Joseph Haydn (1732-1809)

Koncert č. 1 pre violončelo a orchester C dur Hob. VIIb/1

Moderato Adagio Allegro molto

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Symfónia č. 40 g mol KV 550

Molto allegro

Andante

***

LUCA GIOVANNINI študoval hru na violončelo u Luca Simonciniho na Konzervatóriu Francesca Venezzeho v jeho rodnom meste Rovigo, ktoré ukončil roku 2017 s vyznamenaním a o rok neskôr absolvoval Classe d’Excellence de Violoncelle u Gauthiera Capuçona. Zúčastnil sa majstrovských interpretačných kurzov u D. Geringasa, L. Harrela, E. Dinda, M. Roussi, I. Monighettiho, N. Gutman,M. Maiskeho, G. Sollimu, D. Hopeho, ktorí ho viedli k ďalším skúsenostiam a inšpiráciám. Roku 2019 začal štúdium na Kronbergovej akadémii u Fransa Helmersona. Od roku 2011 viedol Giovannini svoju cestu za víťazstvami na mnohých národných i medzinárodných súťažiach – získal 1. cenu na Medzinárodnej súťaži Johannesa Brahmsa, Grand Prize Virtuoso v Salzburgu, Rising Stars Grand Prix v Berlíne, ako aj na súťažiach Medzinárodná hudobná súťaž Crescendo vo Florencii, Città di Riccione, Città di Forlì, Città di Piove di Sacco a Città di Giussano, T. I. M. Paris,  “Maura Giorgetti” organizovanú Filharmóniou della Scala v Miláne, Medzinárodnej hudobnej súťaži Zinetti v Sanguinetto, Castel San Giovanni, Grand Prix na Medzinárodnej hudobnej súťaži v Londýne a Monterosa-Kawai vo Varallo Sesia, 2. cenu na Medzinárodnej violončelovej súťaži Antonia Janigru v Chorvátsku, IBLA Grand Prize v Raguse a 3. cenu na Medzinárodnej súťaži sláčikových nástrojov Alice & Eleonora Schoenfeld v Harbine.Účinkoval na mnohých miestach, okrem iného v Museo Casa Barezzi v Bussete, Brahmsovej sále Musikvereinu vo Viedni, Suntory Hall v Tokiu, Berlínskej filharmónii, Mozarteu v Salzburgu, Oprenom dome v Harbine (Čína), Salone dei Cinquecento vo Florencii, Ville Houck vo Švajčiarsku, Sala Maffeiana vo Verone, kostole La Rotonda v Rovigu, Auditóriu R. L. Montalciniho v Riccione, Sale Apollinee Divadla La Fenice v Benátkach, Argenta v North Little Rock Arkansas, Carnegie Hall v New Yorku, Freskovej sále v Miláne a v Teatro Alighieri v Ravenne. Luca taktiž nahrával pre taliansku televíziu. Luca Giovannini hrá na violončelo Ansaldo Poggi z roku 1927, ktoré mu zapožičal Mario Brunello.

LUCIUS A. HEMMER pochádza z Hannoveru, kde začal svoje hudobnícke vzdelanie v hre na fagot na Konzervatóriu u Klausa Thunemanna a neskôr dirigovanie u Luisa Biavu vo Philadelphii u v Mníchove u Sergiu Celibidacheho. Úspešne absolvoval majstrovské kurzy u Ilyu Musina a získal dôležité impulsy aj zo spolupráce s Valeriom Gergievom. Počas svoje profesionálnej kariéry bol umeleckým riaditeľom Cameraty Academicy Mníchov. Neskôr viedol Komorný symfonický orchester Mníchov a Filharmóniu XXI. Storočia. Dirigoval aj súbory, ako sú Virtuosi di Praga, Komorná filharmónia SHMF, Symfonický orchester Haddonfield, Temple Symphony, Filharmónia národov, Česká komorná filharmónia, a Filharmonia Hungarica. Medzinárodné ponuky ho priviedli do Japonska, Ruska, USA a väčšiny európskych krajín. Pravidelne ho pozývajú aj do Filharmónie vo Wuhane, Symfonického orchestra Tianjin a Symfonického orchestra Hunan v Changshe, ako aj Symfonického orchestra Shenzhen (Čína), Filharmónie v Seoule (Kórea) a v Českej republike do Filharmónie Hradec Králové spolu s chlapčenským speváckym zborom Pueri Auri a do Filharmónie Karlovy Vary. Získal pozvania aj od Káhirského symfonického orchestra (Egypt) a tiež do viacerých orchestrov v Brazílii. Ako umelec spolupracoval L. Hemmer s takými hviezdami, ako sú Leonard Bernstein, Sir George Solti a Valerij Gergiev a sólistami ako Justus Frantz či Christoph Eschenbach na Hudobnom festivale Schleswig Holstein. Neskôr pôsobil pedagogicky na Konzervatóriu v Mníchove a v súčasnosti je na podobnej pozícii v Norimbergu. Premiérovo uviedol množstvo súčasných siel, o. i. Helmuta W. Erdmanna a Wilhelma Retticha. Nahrával pre rozhlasové i CD nahrávky, ako aj pre nemecké televízie (ZDF a 3SAT). Lucius Hemmer je nositeľom viacerých ocenení či držiteľom štipendií – napr. Študentského inštitútu pri Nadácii Konrada Adenauera. Okrem svojich umeleckých aktivít je úspešný aj ako hudobný manažér. Od roku 2003 zastáva pozíciu riaditeľa Norimberského symfonického orchestra.

ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA (v zahraničí používa názov Slovak Sinfonietta Žilina) vznikol v roku 1974 ako jediný orchester "mozartovského typu" na Slovensku. Je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR, reprezentuje slovenské interpretačné umenie doma aj v zahraničí. Kvalita hráčov, z ktorých mnohí sú absolventmi žilinského konzervatória, skúsenosti a majstrovstvo prvého šéfdirigenta Eduarda Fischera umožnili rýchly umelecký rast orchestra. Jeho ďalšími šéfdirigentmi boli Jan Valta, Leoš Svárovský (v súčasnosti čestný šéfdirigent), Oliver Dohnányi a Simon Chalk. V roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Zakrátko dostal pozvanie na Pražskú jar a potom nasledovali úspešné koncerty na mnohých medzinárodných festivaloch (Wiener Festwochen, Frühling Festival  a Haydn  Festival vo Viedni, Sofijské hudobné týždne, Festa Musica Pro v Assisi, Katalánsky festival, Festival El Džem v Tunisku, Festival de Bonaguil vo Francúzsku, Hudba v starom Krakove, Jarný festival Budapešť, Bratislavské hudobné slávnosti, Melos Etos v Bratislave, Janáčkov máj, Mozartfest Schwetzingen, Festival slovanskej hudby na Cypre, Schleswig-Holstein Festival, Festival de Manaus v Brazílii, Flámsky festival v Belgicku, Aspekte Salzburg, Johann Strauss Festival vo Viedni, Bodensee Festival v Švajčiarsku, Medzinárodný hudobný festival v Ankare, Slovinské hudobné dni v Ľubľane, Mozartiana Gdańsk, NCPA Festival Peking a iné). Predstavil sa v takých významných koncertných sálach ako Musikverein a Konzerthaus vo Viedni, Rudolfinum v Prahe, Tonhalle Düsseldorf, Komická opera, Konzerthaus, Sála filharmónie a Dóm v Berlíne, Katedrála sv. Františka v Assisi, Veľká sála Petrohradskej filharmónie, Palác hudby v Barcelone, Teatro Arriaga v Bilbau, Concertgebouw v Amsterdame, Symphony Hall v Osake, Metropolitan Art Hall v Tokiu, Kráľovská opera v Bruseli, Teatro Abadia v Madride, Gasteig v Mníchove, Invalidovňa v Paríži, Arena v Ženeve, Palacio de Deportes v Madride, Pavilhao Atlantico v Lisabone, Glenn Studio v Toronte, Národné centrum interpretačného umenia v Pekingu, Centrum umenia v Soule atď... Orchester doteraz uskutočnil takmer 3 300 koncertov vo väčšine štátov Európy, v Tunisku, Turecku, Arménsku, Južnej Kórei, štyrikrát v Japonsku, trikrát v Číne, dvakrát v USA, dvakrát v Kanade a v Brazílii. ŠKO je ako jediný slovenský orchester od roku 2004 členom zoskupenia európskych orchestrov „ONE Orchestra Network for Europe“. S podporou EÚ vytvára nový typ spolupráce zameraný na výmenu skúseností a rozvoj kultúry v Európe v programe Creative Europe. Pre hudobné vydavateľstvá Opus, Donau, Naxos, Brilliant Classics, BMG, OEHMS Classics, Hevhetia, Music Master, Pavlík Records, Diskant, Real Music House a i. uskutočnil mnoho nahrávok s dielami Vivaldiho, Telemanna, Mozarta, Haydna, Beethovena, Hummela, Verdiho, Respighiho, Martinů, Dvořáka, J. Straussa st., ako aj mnohé diela súčasných slovenských skladateľov.

 

 

 

 

 

 

Aktualizované: 16. 05. 2022
x