NOVÝ FESTIVAL KLASICKEJ HUDBY – Tlačová správa

Foto: NOVÝ FESTIVAL KLASICKEJ HUDBY – Tlačová správa

Medzinárodný hudobný festival Pro musica nostra, ktorý sa uskutoční 17. – 24. 6. 2018 v Žilinskom kraji, vznikol z myšlienky založiť dlhodobú tradíciu podujatia zameraného na prezentáciu klasickej hudby na špičkovej interpretačnej úrovni. Podujatie s medzinárodnou účasťou zároveň predstaví publiku vybrané historické pamiatky tohto regiónu ako netradičné koncertné priestory.

Hudobné centrum a občianske združenie Naša kultúra / Cultura nostra organizujú festival v spolupráci s vybranými mestami a obcami z regiónu Žilinského samosprávneho kraja. V priebehu ôsmich dní sa Gbeľany, Kotešová, Orlové, Čadca, Rajec, Trnové, Budatín a Bytča premenia na miesta, ktoré návštevníkom sprostredkujú hudobné umenie nielen prostredníctvom koncertov, ale i vďaka jedinečnému vizuálnemu zážitku z najkrajších historických pamiatok regiónu.

Prvý ročník festivalu svojou dramaturgiou a výberom účinkujúcich nadväzuje na 100. výročie založenia Československej republiky. V dramaturgii preto popri tvorbe velikánov ako Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann a i. zaznejú aj diela významných slovenských a českých autorov (Ján Levoslav Bella, Johann Sigismund Kusser, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a ď.). Na festivale vystúpia poprední umelci slovenskej a českej hudobnej scény – Slovenský komorný orchester & Dalibor Karvay (husle), Muchovo kvarteto & Filip Jaro (kontrabas), sopranistka Rea Slawiski a vynikajúci gitarista Martin Krajčo. Pod taktovkou slovenského dirigenta (pôsobiaceho v Brne) Ondreja Olosa sa predstaví Štátny komorný orchester Žilina so sólistami – speváčkou Patríciou Janečkovou, víťazkou česko-slovenskej televíznej šou Talentmania, sólistom opery SND Gustávom Beláčkom a kontrabasistom Jánom Prievozníkom, ktorý pôsobí v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu.

Českí interpreti budú na festivale zastúpení sólistkou Štátnej opery Praha a Národného divadla v Prahe - Janou Sýkorovou a vynikajúcimi inštrumentalistami – talentovaným organistom Pavlom Svobodom i svetoznámou prvou harfistkou Českej filharmónie Janou Bouškovou, ktorá sa na pódiu predstaví v spolupráci s charizmatickým violončelistom Jiřím Bártom. Okrem nich budú mať návštevníci jedinečnú príležitosť vypočuť si pod vedením Davida Ebena súbor Schola Gregoriana Pragensis, ktorý sa radí medzi popredných svetových interpretov stredovekej duchovnej hudby a Brno Baroque Trio, trojčlenný súbor interpretujúci tvorbu barokových skladateľov.

Podujatie má veľký potenciál poskytnúť publiku priestor pre oživenie kultúrneho života v danom regióne a prispieť tak k celkovej propagácii historických miest regiónu horného Považia.
Podujatie je realizované pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

PREDPREDAJ VSTUPENIEK:

WWW.TICKETPORTAL.SK

CHATEAU GBEĽANY: +421 904 420 420

HOTEL GINO PARK PALACE ORLOVÉ: +421 42 4459600

DOM KULTÚRY BYTČA: +421 41 5532486

A HODINU PRED KONCERTOM V MIESTE JEHO KONANIA * Na koncerty v Kotešovej, Čadci, Rajci, Trnovom je vstup voľný.

KONTAKT:
HUDOBNÉ CENTRUM