Foto: Pro musica nostra Sarossiensi 2024 - Tlačová správa

Pro musica nostra Sarossiensi 2024 - Tlačová správa

Press

|

30. 05. 2024

ŠIESTY ROČNÍK OBĽÚBENÉHO FESTIVALU KLASICKEJ HUDBY V PREŠOVSKOM KRAJI

8. - 14. jún 2024

6. ročník Medzinárodného festivalu klasickej hudby Pro musica nostra Sarossiensi 2024 prinesie v termíne od 8. do 14. júna 2024 do Prešova, Fintíc, Hermanoviec, Fričoviec, Zborova, Hanušoviec nad Topľou a Petrovian sedem zaujímavých programov v podaní domácich umelcov ale i hostí z Holandska, Rakúska, Nemecka, Maďarska či Českej republiky. Milovníci klasickej hudby v Prešovskom kraji sa môžu tešiť na pestrú paletu diel svetových autorov od baroka až po súčasnosť.

Na otváracom koncerte festivalu v sobotu 8. 6. bude znieť baroková hudba. V Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove vystúpia huslista Václav Hudeček a čembalista Martin Hroch.V podaní týchto renomovaných a medzinárodne uznávaných umelcov zaznejú sonáty talianskych husľových mágov, akými boli Antonio Vivaldi, Giuseppe Tartini ale i Františka Bendu, českého husľového virtuóza pôsobiaceho na dvore pruského kráľa Friedricha II. v Berlíne.

Rossiniho opera o prefíkanom Figarovi je jedným z najslávnejších titulov opernej tvorby a vďaka iskrivej predohre žije nielen v operných domoch celého sveta, ale aj na koncertných pódiách. Zaznie aj v nedeľu 9. 6. v Dessewffyovskom kaštieli vo Finticiach v úvode programu koncertu českého violončelového kvarteta Cello Republic. Ivan Vokáč, Matěj Štěpánek, Petr Špaček a Jan Zemen - dvaja poprední hráči Českej filharmónie, crossoverový sólista a profesor na konzervatóriu, ktorí vidia svoje violončelá ako nástroje takmer neobmedzených zvukových možností.

Ojedinelý projekt s pôvodným názvom The Future Symphonic Orchestra Mikiho Skutu vznikol v snahe priniesť orchestrálnu hudbu na také miesta, kde nikdy nebola šanca počuť symfonický orchester v spolupráci so sólistom. Vďaka špičkovým moderným technológiám tak návštevníkom Péchy Castle v Hermanovciach v pondelok 10. 6. ponúknu klaviristi Miki a Nora Skuta svoju virtuozitu spolu s plnohodnotným zvukom digitálneho symfonického orchestra.

Dnes azda najznámejším „zhudobňovateľom“ romantickej poézie je Franz Schubert, ktorému sa vo svojich piesňach podarilo dokonale prepojiť literárne a hudobné svety a všetko zavŕšiť v podobe živej praxe na komorných večierkoch zvaných Schubertiade. Atmosféru týchto večierkov navodia v utorok 11. 6. v Kaštieli vo Fričovciach sopranistka Simona Šaturová a gitarista Martin Krajčo. Piesne a skladby Franza Schuberta a Josepha Kaspara Mertza doplní romantická poézia, ktorú prednesie Vladimír Kobielsky.

Panova flauta je nástroj viazaný geograficky na Rumunsko a tamojší pôsobivý folklór a rovnako s folklórom je u nás spojený aj cimbal. V súhre Panovej flauty a cimbalu však na svojom čare a zvukovej atraktívnosti nadobúdajú aj diela z minulosti. Sladké melódie Fritza Kreislera, drobnosti Georgesa Boulangera či Bélu Bartóka získavajú na pôsobivosti. Nevšedný zážitok z koncertu holandsko-českého dua Liselotte Rokyta a Jan Rokyta v stredu 12. 6. umocní impozantný priestor Kostola sv. Žofie v Zborove.

Hudba v každom kúte sveta má rovnaké korene, čerpá energiu z rovnakých zdrojov. Hudobníci minulosti si všímali silu etnika a ľudového živlu. V priebehu 18. storočia nastalo mohutné hnutie šírenia kresťanstva na území Strednej a Južnej Ameriky, vďaka čomu dochádzalo k pikantnej fúzii tamojších etnických zdrojov s kresťanským spevom. Pestrú paletu piesní a tancov interpretovaných na kópiách historických nástrojov v kombinácii so spevom a perkusiami ponúkne koncert maďarského súboru Bacchus Consort vo štvrtok 13. 6. na nádvorí Veľkého kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou.

Záverečný koncert 6. ročníka festivalu Pro musica nostra Sarossiensi v piatok 14. 6. 2024 sa uskutoční v oválnej sále Barokovo-klasicistického kaštieľa v Petrovanoch. Zaujímavý program uvedie súbor Le nuove musiche s medzinárodným obsadením a pod umeleckým vedením Jakuba Mitríka, ktorý sa venuje historicky poučenej interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudby na kópiách historických nástrojov ako chitarrone, resp. teorba, baroková gitara, husle, violončelo, viola da gamba či arpa doppia.

Festival sa koná pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.   

Organizátormi podujatia sú Prešovský hudobný spolok Súzvuk a Hudobné centrum.

Festival sa koná s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Spoluusporiadatelia: Prešovský samosprávny kraj, Rímskokatolícka farnosť sv. Mikuláša Prešov, Krajské múzeum Tripolitana Prešov, Galéria a múzeum ľudového umenia Fintice, Péchy Castle Hermanovce, Renesančný kaštieľ Fričovce, Obec Zborov a Barokovo-klasicistický kaštieľ Petrovany.

Festival Pro musica nostra Sarossiensi sa uskutoční aj vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Partner podujatia: Peugeot

Mediálni partneri: Hudobný život, SME, MY regionálne noviny, ECHO, TV Košice, RTVS Rádio Devín, Best FM, Moja kultúra, Opera Slovakia, Music Press a Startitup.

 

PREDPREDAJ VSTUPENIEK:

www.ticketportal.sk

Galéria a múzeum ľudového umenia Fintice: +421 949 288 332
Péchy Castle Hermanovce: +421 907 057 303
Renesančný kaštieľ Fričovce: +421 51 791 01 67
Obecný úrad Zborov: +421 911 037 305, +421 911 508 920
Barokovo-klasicistický kaštieľ Petrovany: +421 907 465 545

a hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

 

KONTAKT:

Hudobné centrum
Michalská 10, 815 36 Bratislava 1

 

x