Ocenenia pre mladých mimoriadne nadaných interpretov

Foto: Ocenenia pre mladých mimoriadne nadaných interpretov

Sobotný koncert starej hudby slávnostne ukončil 31. ročník festivalu klasickej hudby Allegretto Žilina. Cenu publika získala slovenská hobojistka žijúca vo Švajčiarsku, Anna Štrbová, ktorá sa s hobojovým koncertom Richarda Straussa predstavila na otváracom koncerte (25. 4. 2022). Fenomenálna francúzska trubkárka Lucienne Renaudin Vary získala Cenu primátora mesta Žilina pre najmladšieho účastníka festivalu, ktorú jej odovzdal Peter Fiabáne na koncerte 28.4.

Hlavnú Cenu festivalu Allegretto Žilina získal brilantný dánsky violončelista, Jonathan Swensen, ktorý spolu so slovenským klaviristom Filipom Štrauchom uviedol violončelové sonáty skladateľov ako C. Debussy, A. Schnittke a D. Šostakovič na utorkovom koncerte festivalu (26.4.). Vďaka tomuto oceneniu sa mladý umelec predstaví žilinskému publiku aj budúci rok v apríli (24. – 29. 4. 2023).

31. ročník ročník festivalu Allegretto Žilina sa konal od 25. – 30. apríla 2022 v Dome umenia Fatra a navštívilo ho viac ako 1000 návštevníkov. Počas šiestich koncertných večerov sa na festivale predstavilo dvanásť interpretov zo šiestich krajín (Francúzsko, Dánsko, Chorvátsko, Južná Kórea, Česká republika a Slovensko), z hosťujúcich telies Belfiato Quintet, súbor pre starú hudbu Solamente naturali a domáci Štátny komorný orchester Žilina.

Aktualizované: 02. 05. 2022
x