Sen každého mesta. Aj tak by sa dal nazvať komplex 10 pavilónov, ktorý je výnimočný v celoeurópskom kontexte. V r. 2013 sa Košice ako Európske hlavné mesto kultúry stali stredobodom kultúrneho záujmu takmer na dva roky. Projekt rekonštrukcie bývalých kasární na kultúrnu štvrť bol najväčším z ôsmich investičných projektov v rámci projektu Interface a stál 24 miliónov eur. Kasárne/Kulturpark spravuje mestská organizácia K13 – Košické kultúrne centrá. S odstupom siedmich rokov nám o pozitívach, negatívach aj plánoch komplexu porozprával nový riaditeľ organizácie TOMÁŠ PETRAŠKO a vedúci oddelenia produkcie podujatí MARTIN DANI.

Naučiť ľudí chodiť na nové miesta za kultúrou býva ťažké, máme radi stereotypy a preprogramovať spontánne povedomie obyvateľstva trvá aspoň dva roky. Niekedy sa to nepodarí vôbec. Areál Kulturparku sa nachádza tak trochu mimo historického centra mesta, uprostred sídliska. Napriek tomu pôsobí ako oáza pokoja. Do príjemného historického parku, tzv. Šafranovej záhrady, chodia na prechádzky dôchodcovia, mamičky s deťmi aj školy, cvičí sa tam joga, na malých nekrytých pódiách sa robia rôzne workshopy.
Názvy 10 pavilónov zvolil architekt Irakli Eristavi podľa medzinárodnej leteckej abecedy. Tri hlavné budovy – Alfa, Bravo a Charlie – vznikli rekonštrukciou pôvodných troj- až štvorpodlažných kasárenských skladov postavených na konci 19. storočia. Výhodou pretvárania geometricky súmerných jednoduchých objektov bola možnosť odstránenia všetkých vnútorných priečok a stropov a vytvorenie nových dimenzií interiérov. Bolo tak možné vytvoriť sály s nadštandardne vysokými stropmi, ktoré sú pre kultúrne účely priam nutnosťou. V areáli boli vybudované aj nové, menšie jednopodlažné pavilóny zo železa a skla, z ktorých sa väčšina využíva na workshopy a sú medzi nimi aj infocentrum, kaviareň či televízne štúdio.
Vstup schodmi do hlavnej budovy Alfa je na priečelí umiestnený centrálne a je k nemu pristavaný bezbariérový prístup, ktorý vizuálne neruší jednoduché línie architektúry. Priestranné foyer poskytuje dostatok miesta na zhromaždenie väčšieho počtu návštevníkov a vstupy do dvoch koncertných sál sú z neho umiest­nené zrkadlovo po bokoch. Sú navzájom identické. Jedna je predpripravená pre komornejšie podujatia – divadlá, koncerty, konferencie – so sedením na eleváciu (stupňovité sedenie) s kapacitou 220 ľudí, druhá je upravená na rovné sedenie, respektíve rýchlejšie upraviteľná na státie, kedy je kapacita sály do 500 ľudí. „Všetky priestory kasární boli vybudované ako univerzálne priestory, takže sa dajú prispôsobiť akémukoľvek účelu. Aj koncertné sály sú v podstate holá stavba, nič v nich okrem svetelných rámp a závesných reproduktorov nie je zabudované napevno. Sedenie môžeme upraviť do rovného, na eleváciu, pri stolíkoch, alebo ho úplne odstrániť. Dá sa meniť aj veľkosť pódií, môžeme ich rozobrať alebo umiestniť do stredu sál,“ približuje koncepciu priestorov Martin Dani. Umelci majú do sál samostatný vstup priamo zo zá­ku­lisia, v ktorom sú umiestnené bezchybne zariadené šatne. Nad nimi sa nachádza 5 denných miestností, ktoré K13 poskytuje umelcom, ak naprí­klad prídu do Košíc ráno a nemajú si kde do začiatku koncertu oddýchnuť. Obe sály sú vybavené zvukovým systémom zn. Martin Audio London so zvukovými pultmi zn. Allen & Heath a svetelnou technikou kombinácie zn. Robe, Stairrville a ADJ. Keďže sa v týchto priestoroch koná Art Film Fest, sú prispôsobené aj na projekcie s filmovým plátnom, DCP projektorom a zvukom Dolby Surround 7.1. „Výhodou našich priestorov je, že ak priestory prenajímame, poskytujeme k nim aj techniku, obslužný personál a mobiliár vrátane klavírneho krídla CX3 Grand Piano PE značky Yamaha,“ doplnil Tomáš Petraško.
Z foyer sa dostávame na 1. podlažie alebo ďalej po prízemí do priestoru preskleného átria, ktoré slúži ako šatňa spojená s kaviarňou. Cez átrium sa prejde do galérie, najväčšej sály v budove Alfa. „Štandardne je priestor Galérie vyťažený celý rok, ale výstavy musíme plánovať citlivo, keďže niektoré väčšie podujatia požadujú aj tento priestor,“ pokračuje Tomáš Petraško. Budova bývalej stajne má kapacitu na sedenie 450 ľudí a na státie 800 ľudí.
Na 1. podlaží Alfy nájdeme dve tanečné sály so zrkadlami, ktoré využívajú konzervatóriá, ZUŠ aj súkromné školy tanca. V jednej je drevená parketová podlaha, v druhej baletizol. Vedľa nich sa nachádza menšia seminárna miestnosť s kuchynkou s kapacitou do 50 miest a dve miestnosti audiovizuálnej réžie, ktoré využíva najmä lokálna televízia telKE. Okrem toho tu sídli celá organizácia K13 s kanceláriami pre cca 60 stálych zamestnancov.
Bravo je rozlohou najväčšia budova v areáli a jej obdĺžnikový tvar tvoria dve identické „krídla“ spojené centrálnym schodiskom. Podľa Martina Daniho sa snažia, aby budova Bravo prešla zmenou doterajšieho užívania: „Chceme, aby sa stala kreatívnym inkubátorom...

...pokračovanie článku v čísle 10/2020. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 08. 03. 2021
x