Aktuálne

Hudobný život 10/2020

Časopis si môžete kúpiť aj v PDF verzii: https://www.martinus.sk/?uItem=811159

Z obsahu vyberáme: Aktuálne - Bratislavské hudobné slávnosti, Spravodajstvo - Viva Musica!, Konvergencie 2020, Rozhovor - Lukáš Oravec, Hudobné lokality - Kasárne / Kulturpark Košice, Hudobné divadlo - Bilancia opernej sezóny 2019/2020 na Slovensku, Svedectvá doby - Ladislav Burlas: Vývoj prebieha vo vlnách, Miesto pre dvoch - Ako sa žije... zbormajsterkám, Jazz - Hudobná dielňa Daniela Čačiju: On the Sunny Side of the Street, Hevhetia Showcase & Jazzbus 2020, Druhý fokus - Palo Macho s Romanom Harvanom

Vážení čitatelia,

blížiac sa k vrcholu druhej vlny pandémie narastá nervozita v oblasti organizovania hudobných podujatí, ktoré sa raz zakazujú, vzápätí povolia – aj keď pre mnohých aj tak v likvidačných kapacitách. Pokladnica Bratislavských hudobných slávností dostáva emotívne spätné väzby od frustrovaného publika vracajúceho vstupenky na zrušený festival. Nezriadená hudobná kultúra volá o pomoc, podarilo sa jej našťastie dostať do povedomia, nejaké podporné opatrenia sú na dosah, no boj o pozornosť sa zmenil na boj o čas, kedy dorazia prvé peniaze.

Áno, na malom trhu, akým je Slovensko, je finančná intervencia do kultúry zvonku nevyhnutná, a to nielen v zlých časoch, aké žijeme. Ale nepodkopávame si nohy niekedy aj sami? Koľkokrát sa snažíme dostať na koncert ku „kolegom“ zdarma? Aj keď je cena vstupného ďaleko pod hladinou lístka do akvaparku? Koľkokrát čakáme na to, že dostaneme výtlačok Hudobného života grátis len preto, že sa v ňom píše o nás alebo o našom podujatí či škole – aj keď je jeho cena na úrovni jednej plnej šálky v kaviarni?

Ozývate sa nám, že si nás neviete kúpiť v mnohých regiónoch, a to napriek našej prítomnosti v celoštátnej distribučnej sieti. Komunikujeme s novými potenciálnymi malopredajcami, ale najmä, snažíme sa dostať sa k vám aj alternatívnymi cestami. Už minulé číslo Hudobného života ste si mohli zakúpiť na internete vo formáte pdf – naprí­klad na stránke martinus.sk – a v predaji vo virtuálnych obchodných sieťach pokračujeme. V hľadaní nových autorov Hudobného života sme rozbehli spoluprácu s vysokými školami a už v tomto čísle si pod hlavičkou „Akadémie Hudobného života“ môžete prečítať texty mladých začínajúcich autorov, píšucich pod supervíziou našich redaktorov.

Čítajte nás aj v novembri…

Andrea Serečinová

x