Kultúrne centrum Záhrada sídli od roku 2010 vo dvore Beniczkého pasáže v Banskej Bystrici. Je domovskou scénou Mestského divadla – Divadla z Pasáže a adresou občianskeho združenia SKOK!. Ročne sa tu zorganizuje okolo tridsať koncertov. Špecifická je najmä letná sezóna, keď sa prevažná väčšina hudobných podujatí realizuje v exteriéri s jedinečnou atmosférou open-air koncertov. Okrem umeleckých aktivít a kultúrnych podujatí ponúka Záhrada priestor aj pre diskusie, prednášky a občiansky aktivizmus.

Hlavným poslaním banskobystrického kultúrneho centra je prezentácia a podpora tvorby súčasného umenia. „Orientujeme sa prevažne na performatívne a hudobné aktivity (hosťovanie a rezidenčné pobyty umelcov), ako aj na organizáciu vlastných podujatí, vzdelávacích a voľnočasových aktivít pre mladých ľudí a širokú verejnosť,“ hovorí hudobný dramaturg a prevádzkar kaviarne Marek Štrajánek. Záhrada spolupracuje s domácimi aj zahraničnými partnermi na projektoch v oblasti kultúry, ochrany ľudských práv, rozvoja demokracie a európskeho dobrovoľníctva. Za rok sa tu v priemere zorganizuje asi dvesto podujatí, pričom dve tretiny z nich tvoria tanečné a divadelné inscenácie, koncerty, festivaly a zvyšok je venovaný rôznym iným témam v podobe diskusií, prednášok či workshopov. Záhrada je súčasne domovskou scénou Mestského divadla – Divadla z Pasáže, nezávislého divadelného zoskupenia ODIVO a je aj sídlom pre aktivity občianskeho združenia SKOK!, ktoré slúži ako informačné a rezidenčné centrum pre súčasný tanec a fyzické divadlo.

Dramaturgia koncertov v Záhrade je stavaná tak, aby dokázala osloviť rozmanité publikum. Okrem umelcov, ktorí už majú v programe pravidelné miesto, dostávajú priestor aj menej známe či nové zoskupenia: „Vďaka multižánrovému zameraniu si v priebehu roka môžete v Záhrade vypočuť naozaj čokoľvek, od klasickej hudby a jazzu až po inteligentný rap či techno,“ pokračuje M. Štrajánek.Väčšina podujatí v Záhrade sa posledné dva roky kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou realizovala v letných mesiacoch a vo vonkajších priestoroch.Plánované koncerty a dramaturgia podujatí sa museli značne prispôsobiť: „Sme radi, ak sa k nám dostane kapela aspoň z Českej republiky. Neprestávame však veriť, že sa situácia časom nejak ustáli a do Banskej Bystrice budeme môcť opäť priniesť zaujímavých zahraničných interpretov, akými boli napríklad Trixie Whitley, Ida Nielsen či Vinx.“

Podujatia v Záhrade majú špecifický charakter umocnený najmä priestorom priľahlého parku a mestských záhradiek, ktoré slúžia ako oddychová zóna pre návštevníkov a zároveň ako ideálny priestor pre konanie open­‑air koncertov a iných umeleckých podujatí v exteriéri. Mimo letnej sezóny sa však využíva aj interiér, ktorý ponúka štedré možnosti pre inštaláciu osvetlenia či umiestnenie pódia. Návštevník má zakaždým nový vizuálny zážitok z koncertu. V Záhrade sú momentálne k dispozícii dve multifunkčné sály – hlavná divadelná a koncertná sála má kapacitu 90 ľudí na sedenie a 250 ľudí na státie, menšia sála s kapacitou 50 ľudí je určená na premietania, workshopy, semináre...

 

 

...pokračovanie článku nájdete v čísle 03/2022. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 27. 04. 2022
x