Do Škandinávie chodím rada. Mám tam pocit, že sme si naozaj všetci rovní. V Dánsku existuje dokonca niečo ako „organ recital standard fee“, teda prakticky jednotný honorár pre všetkých, a to skoro v každej inštitúcii.

Koncom leta 2017 som práve v tejto krajine dostala ponuku na viacero koncertov. Na finančné podmienky som sa nepýtala, poznala som ich. Administrácia Jesuskirken (Kostola Ježiša) v Kodani ma oboznámila nielen s termínom, ale aj s neobyčajne vyššou finančnou odmenou. Spontánne som zaintonovala niečo ako „Aha?“ Vecným tónom mi bolo povedané, že Jesuskirken je sponzorované pivovarom Carlsberg. Vzápätí som pochopila, že by som mala vzdať úctu J. Ch. Jacobsenovi aspoň malým pivom.

Nadácia Carlsberg zaplatila projekt na „kostol, ktorý sa svojou krásou bude vznášať nad Kodaňou“, a architekt Vilhelm Dahlerup sa v r. 1879 pustil do práce.

Aristide Cavaillé­‑Coll postavil len jediný organ v Škandinávii a nachádza sa práve v tomto kostole. Ide o hodnotný 20-registrový nástroj, pochádzajúci z r. 1890. Bolo pre mňa cťou a potešením na tomto nástroji cvičiť, hľadať registrácie. Len tak mimochodom mi titulárny organista spomenul, že...

 

 

...pokračovanie článku nájdete v čísle 05/2021. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 14. 02. 2022
x