Majstrovské kurzy svetových virtuózov, konajúce sa v Bratislave každoročne od r. 2013, si za dobu svojej existencie vybudovali veľmi silné renomé a taktiež miesto v hudobnom a umeleckom svete. Projekt, na ktorý sa tešia nielen mladí študenti hry na sláčikových nástrojoch a pedagógovia, opäť neostal svojej povesti nič dlžný. Aj napriek obmedzeniam sa projekt uskutočnil aj tento rok s medzinárodnou účasťou. Do Bratislavy zavítal fenomenálny izraelský huslista Vadim Gluzman, ktorý viedol majstrovské kurzy a vyvrcholením celého projektu bol jeho sólový recitál.

Izraelský huslista Vadim Gluzman sa narodil v Sovietskom zväze, na území dnešnej Ukrajiny. Študoval v Lotyšsku, Rusku a neskôr v Izraeli a na Juilliard School v New Yorku. Medzi jeho významných mentorov a podporovateľov patril napríklad aj legendárny Isaac Stern. Ako sólista pravidelne spolupracuje s poprednými svetovými orchestrami a je pravidelným hosťom medzinárodných festivalov. Spolu so svojou manželkou, klaviristkou Angelou Yoffeovou, založil North Shore Chamber Music Festival v Chicagu. Premiérovo uviedol a nahral diela Giju Kančeliho, Pēterisa Vasksa, Leru Auerbacha či Sofie Gubajduliny. Hrá na legendárnych husliach z dielne Antonia Stradivariho z r. 1690, ktoré mu zapožičala Stradivari Society v Chicagu.

Vadim Gluzman pricestoval na Slovensko predovšetkým podporiť mladých umelcov. Počas svojho pobytu poskytol majstrovské lekcie šiestim huslistom, ktorých sme vybrali na základe nahrávky z množstva prihlásených uchádzačov a ktorí tak získali jedinečnú príležitosť konzultovať otázky interpretácie a techniky hry na husliach s významným svetovým umelcom. Na kurzoch sa predstavili študenti konzervatórií a vysokých hudobných škôl z Bratislavy, Košíc, Brna a Prahy, pričom kurzy boli otvorené aj pre širokú verejnosť,“ hovorí o projekte Pavel Bogacz ml., slovenský huslista a organizátor projektu.

Majstrovské kurzy sa uskutočnili 11. 7. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Okrem nich Gluzman v Bratislave odohral aj sólový recitál v sprievode renomovaného ruského klaviristu Evgenya Sinaiského, ktorý je profesorom komornej hry na Konzervatóriu vo Viedni a patrí k vyhľadávaným komorným partnerom. S Gluzmanom na koncerte 12. 7. vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave odohrali program zložený z diel Ludwiga van Beethovena, Giju Kančeliho a Bélu Bartóka.

Recitál bol dokonalým a vyrovnaným interpretačným dialógom oboch umelcov, bola cítiť obrovská radosť a nadšenie zo spoločného muzicírovania pred živým publikom.

Na úvod koncertu zaznela Beethovenova Sonáta č. 7 c mol op. 30, v ktorej sa Vadim Gluzman prezentoval ako fantastický komorný hráč a prirodzene nechal vyniknúť aj svojho umeleckého partnera pri klavíri. Interpretácia sonáty bola skutočne na svetovej úrovni a ťažko jej čokoľvek vytknúť. Koncert pokračoval skladbou Time… and Again gruzínskeho skladateľa Giju Kančeliho, ku ktorému majú obaja interpreti veľmi blízky osobný vzťah. Dielo krásne vyznelo v akustike Veľkého evanjelického kostola, rušivo pôsobil len občasný detský hlas v publiku. No projekt je určený najmä pre mladého poslucháča… Na záver zazneli slávne Rumunské tance Bélu Bartóka, kde Vadim Gluzman predviedol publiku svoje majstrovstvo, virtuozitu a temperament, za čo si vyslúžil ovácie. Publikum potešil prídavkom v podobe PolkyJazzovej suity č. 1 Dmitrija Šostakoviča a skladby La Gitana Fritza Kreislera.

Treba skonštatovať, že projekt Majstrovské kurzy svetových virtuózov je mimoriadny nielen v slovenskom kontexte. Nie je samozrejmosťou, že sa umelci najvyššej svetovej úrovne venujú mladým študentom a poskytnú im takúto nadstavbu vzdelania. V súčasnej situácii, v neľahkých časoch pre študentov hudby, je projekt tohto druhu mimoriadne vzácny a potrebný. Ak situácia a obmedzenia dovolia, organizátori avizovali ešte jedno podobné podujatie v tomto roku, na začiatku septembra. Meno svetového umelca ešte zverejnené nebolo, no očakávania sú opäť veľké.

 

 

Článok bol zverejnený v časopise Hudobný život 07-08/2021.

Aktualizované: 02. 04. 2022
x