Audiovizuálna inštalácia Martiny Stockovej 100 ženských hlasov predstavuje 100 umelkýň, ktoré pôsobili a výrazne ovplyvnili Salzburský hudobný festival. Samotný projekt je venovaný oslave storočnice festivalu úzko spätého s mestom, blízko ktorého M. Stock vyrastala. Jej hlavným zámerom bolo poukázať na dôležitú úlohu žien nielen v rámci festivalu, ale aj kultúrnej oblasti vôbec, či už v úlohe interpretiek, skladateliek alebo dramaturgičiek. Výber podliehal niekoľkým kritériám. Autorka sa snažila vybrať nielen spomedzi etablovaných osobností, ale aj nováčikov, a zastrešiť všetky oblasti pôsobenia, či už v žiari reflektorov, alebo v skrytosti za oponou.

Prvotne bola inštalácia pripravená v salzburskej Kollegienkirche v r. 2021. Na Slovensku ju mohli diváci navštíviť vo februári v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave. M. Stock pre túto príležitosť osobne vybrala 20 portrétov, ku ktorým patrili aj osoby späté so Slovenskom, ako Edita Gruberová. Obrazy boli vyhotovené na základe fotografickej predlohy z archívu Salzburských slávností technikou sieťotlače, pričom každý je originálom. Hudobnú zložku tvorila autorkina vlastná tvorba pre harfu, ponúkajúca množstvo farieb a zvukov kombináciou elektroakustickej a elektronickej hudby. Výsledkom bol zaujímavý patchwork, ktorý pôsobil organicky, možno práve vďaka prvkom ambientnej hudby. Tá návštevníka sprevádzala ženskými príbehmi a triumfmi na festivale, kde portréty, ladiace štýlovo i farebne, pôsobili zároveň tajuplne. Atmosféru však narúšala samotná miestnosť, v ktorej sa inštalácia konala. Suché priestory umlčali hudobné efekty, ktoré by sa inak na pôde chrámu rozvinuli a poslucháča unášali príbehmi umelkýň. Takto ozveny ihneď zanikali, gradácie a vyvrcholenia zneli umelo a tichšie pasáže hudby boli prehlušené zvukmi z rušného Hodžovho námestia.

Výstava však bola pôsobivá. Návštevníka mohla nadchnúť už len svojím tvorivým konceptom, ktorým autorka dokázala vzdať poctu umelkyniam. Vynímajúca sa zlatá farba na plátnach sa odrážala v žiari denného svetla a portréty zjednocovala v spoločný lesk symbolického potlesku.

 

 

Článok bol zverejnený v časopise Hudobný život 03/2022.

Aktualizované: 20. 04. 2022
x