Iniciatíva Rádia_FM vyformovala dnes už etablované prestížne hudobné mólo Radio_Head Awards. V r. 2008 vznikla tradícia bilančného hodnotenia slovenského hudobného autorského, vydavateľského aj interpretačného kvasu. Hľadanie najlepšej hudby „made in Slovakia“ sa deje formou hlasovania fanúšikov aj odborných porôt o vydavateľských počinoch predchádzajúceho roka (v prípade tzv. žánrových kategórií z oblasti menšinových žánrov). Víťazi – kapely, speváci, autori, skladatelia – si odnášajú sošku atléta s rádiom namiesto hlavy. Víťazov Rádiohláv 2020 sme spoznali 16. a 17. apríla 2021, prostredníctvom internetového, rozhlasového a televízneho vysielania RTVS. V duchu protipandemických nariadení sedeli v hľadisku Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu iba niektorí nominovaní hudobníci a ceremoniál sa konal bez účasti verejnosti.

V kategórii Klasická hudba je vždy silnou položkou séria interpretačných albumov s európskou hudbou troch­‑štyroch storočí. Aj v tomto roku to bolo tak, ale niečo sa zmenilo… Pripúšťam, že to môže byť bilančná náhoda – alebo porotcovské preferencie? Menoslov skladateľov z albumov nominovaných do užšieho výberu akoby uprednostnil najmä autorskú tvorbu 20. stor. slovenských, menej českých skladateľov – Borzík, Haas, Šimai, Zeljenka, Krajči, M. Burlas, Janáček. Mimo česko­‑slovenskej autorskej zóny sa do výberu na dvoch albumoch dostali z Európy iba Mozartove árie a klavírne diela Philipa Glassa, Valentina Silvestrova a Györgya Ligetiho.

Albumy Jana Kurucová – Mozart(ŠKO, Martin Leginus – Hevhetia) a Pavol Breslik, Róbert Pechanec – Leoš Janáček: The Diary of One Who Disappeared(Orfeo) patria do podkategórie interpretačných vokálnych profilov. So živými pódiovými kreáciami Kurucovej a Bršlíka sa na Slovensku tak často nestretneme, takže ich vokálne albumy zahviezdili okamžite. Skvelá bola voľba témy na Kurucovej albume, vystavanom na „nohavičkových“ mezzosopránových áriách z Mozartových opier. Takisto upútal pozornosť poroty vyšperkovaný vokálny prejav tenoristu Pavla Bršlíka. Do Janáčkovho ikonického moravského piesňového cyklu o tajnej láske vniesol Bršlík nový zemitý prvok slovenskej vokálnej iskry. Aj „nápěvky“ z moravského dialektu, najmä v...

 

 

...pokračovanie článku nájdete v čísle 05/2021. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 14. 02. 2022
x