Prečo Slovensko?
Na Slovensko som prišiel z Bulharska prvýkrát na súťaž New talent v rámci BHS, kde som sa dostal do finále. Cítil som sa tu veľmi príjemne a kvôli požičaniu bicích nástrojov som sa zoznámil s tympanistom Slovenskej filharmónie Petrom Kosorínom. On ma informoval o konkurze na tympanistu do Slovenskej filharmónie. Neváhal som a išiel som to skúsiť. Dnes tu žijem už osem rokov.

Čo bolo na začiatku náročné?
Zo začiatku bolo pre mňa asi najťažšie naučiť sa slovenské sklo­ňo­vanie. (smiech)

Aké sú podmienky v Slovenskej filharmónii pre hráča na bicích nástrojoch?
Pred mojím pôsobením v Slovenskej filharmónii som hrával ako výpomoc v Sofijskej filharmónii, v Mozarteum Orchester Salzburg, v Mníchovskom komornom or­chestri a ďalších telesách. Pod­mienky pre hráčov na bicích nástrojoch sú v Slovenskej filharmónii skvelé. Máme k dispozícii veľmi kvalitné nástroje, čo je pre hráčov kľúčové.

Ako s odstupom času hodnotíte rozhodnutie presťahovať sa na Slovensko, resp. stať sa hráčom Slovenskej filharmónie?
Som rád, že som sa takto rozhodol. Pôsobenie v Slovenskej filharmónii mi dáva možnosť stretávať sa a spolupracovať s rôznymi dirigentskými aj sólistickými osobnosťami z oblasti klasickej hudby. Zároveň mi bolo veľmi sympatické, ako ma prijali do orchestra moji kolegovia napriek tomu, že som z inej krajiny a potreboval som čas, kým sa tu usadím a naučím sa slovenský jazyk. Boli ku mne od začiatku veľmi priateľskí, čo nie je úplnou samozrejmosťou v iných orchestroch.

Čomu sa venujete popri hraní v orchestri?
Okrem hrania v Slovenskej filharmónii mám možnosť už nie­koľko rokov pôsobiť ako lektor na kurzoch Slovenského mládežníckeho orchestra. Môžem tak sprostredkovať svoje profesionálne skúsenosti mladým hráčom, čo ma veľmi teší. Je to inšpiratívna práca, v ktorej vidím zmysel. Niekedy je veľmi vyčerpávajúca, ale súčasne mi dáva energiu. Som typom hudobníka, ktorý keď sa zahryzne do práce, neobmedzuje svoj pracovný čas. Keď je to potrebné, učím aj celý deň bez prestávok, alebo sám cvičím do neskorých večerných hodín.
Venujem sa aj iným žánrom, najmä jazzu, ktorý milujem. S kapelou Fats Jazz Band som absolvoval rôzne koncerty na Slovensku a v zahraničí. Moje hudobné priateľstvo s Ladislavom Fančovičom vyústilo aj do ďalších medzinárodných spoluprác, napríklad do CD vo vydavateľstve Naxos, kde sme spolu s ďalšími zahraničnými hudobníkmi nahrávali tvorbu Alexandra Rahbariho. Súčasne hrám v komornom zoskupení so svojím priateľom a kolegom zo Slovenskej filharmónie Petrom Kosorínom, s ktorým sme absolvovali veľa detských koncertov v rámci...

... pokračovanie článku v čísle 01-02/2021. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 08. 03. 2021
x