•    Bakalársky titul si získala v Kanade, magisterský vo Švajčiarsku. Prečo si sa rozhodla pre štúdium v Európe?

Mala som veľké šťastie na výborných učiteľov. V Toronte aj v Zürichu. Univerzitný kampus v Toronte je priamo v centre metropoly a bolo úžasné, že sme mohli chodiť po škole na koncerty tých najlepších svetových orchestrov a zoskupení nielen zo sveta klasiky, ale aj jazzu a popu. A, samozrejme, na predstavenia Canadian Opera Company alebo koncerty Toronto Symphony Orchestra, kde hral môj učiteľ, Harcus Hennigar, druhú hornu. Štúdium uňho bolo veľmi zaujímavé, ešte v časoch komunizmu študoval v ZSSR u Vitalija Bujanovského, rozprával mi kopu historiek z prostredia za železnou oponou.

Môjho druhého učiteľa, Radovana Vlatkovića, som stretla na letných kurzoch v Quebecu. Je zvláštne, ako do seba všetko prirodzene zapadlo. Vždy som chcela ísť študovať do Európy a na jednej párty som nabrala odvahu a oslovila som profesora Vlatkovića, či by mi neporadil, kam ísť študovať na magisterské štúdium. Na moje prekvapenie sa ma spýtal, či by som nechcela prísť študovať k nemu do Zürichu. Celá šťastná som súhlasila a diskrétne som sa vzdialila googliť, kde ten Zürich vlastne je… (smiech)

  • Ako je to v Kanade so ženami na pozíciách hráčok na plechových nástrojoch?

V Kanade je celkom bežné, že dievčatá hrajú na dychových nástrojoch. Po príchode do Európy som bola prekvapená, že je to tu dominantne mužský svet.

  • Čo ťa priviedlo na Slovensko?

Žila som istý čas v Budapešti, ale nepáčilo sa mi tam. V tom čase vypísali konkurz do Slovenskej filharmónie, tak som si povedala, prečo to neskúsiť. Šla som vlakom a úprimne povedané, keď som v Bratislave vystúpila na Hlavnej stanici, veľmi som o svojom nápade zapochybovala. Ale keď som prišla do centra, očarilo ma.

  • Ako ťa prijal orchester?

Náš orchester zbožňujem! Kolegovia zo sekcie lesných rohov boli ku mne od prvého dňa veľmi priateľskí. Všetci mi tu chcú stále pomáhať, hrala som v rôznych orchestroch, ale atmosféra v Slovenskej filharmónii je naozaj veľmi vrelá a priateľská.

 

Pokračovanie článku nájdete v čísle 05/2022. Časopis si môžete objednať formou predplatného alebo kúpou konkrétneho čísla tu. Teraz aj v PDF tu.

Aktualizované: 12. 06. 2022
x