Personálna bibliografia – Umelecká kritika a publicistika

  • 2019

    Hudba dneška v SNG #33: Cello Soundings

    Hudobný život, 2019, roč. 51, č. 9, s. 15

Personálna bibliografia

  • 2012

    Od haiku k Mahlerovi

    Hudobný život, 2012, roč. 44, č. 7 – 8, s. 41 – 43

  • 2012

    Milan Adamčiak – 65. Pripomienka

    Hudobný život, 2012, roč. 44, č. 1 – 2, s. 23

  • 2008

    Lieder ohne Worte

    Hudobný život, 2008, roč. 40, č. 3 – 4, s. 52 – 53

  • 2007

    Valentin Silvestrov: Symfónia č. 6

    Hudobný život, 2007, roč. 39, č. 10, s. 37

  • 1991

    Stalin a postmodernizmus?

    Slovenská hudba, 1991, č. 2 – 3, s. 291 – 292

Bibliografia – Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)

  • 2011

    BUBNÁŠ, Juraj: Komorná tvorba ako priestor na sledovanie štýlových a generačných súvislostí v dejinách slovenskej hudby po roku 1945

    Slovenská hudba 20. storočia v pohľadoch a kontextoch, 2011, Katedra hudobnej vedy Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Bratislava, s. 65 – 86

  • 2010

    KAJANOVÁ, Yvetta: Nové smery generácie 80/90

    Postmoderna v hudbe, 2010, Univerzita Komenského v Bratislave, Bratislava, s. 143 – 148

  • 2004

    FUJAK, Július: Slovenské hudobné alternatívy : Martin Burlas (ne)chcený iniciátor slovenskej alternatívy?

    Hudobný život, 2004, č. 6, s. 42 – 43

  • 2004

    GODÁR, Vladimír: Martin Burlas – hudba azylu a azyl hudby (Hudobka Vladimíra Godára)

    Slovo, 2004, č. 43

  • 2001

    PLANČÁROVÁ, Martina: Inšpiračné východiská tvorby Martina Burlasa

    Slovenská hudba, 2001, roč. 27, č. 1, s. 64 – 80

  • 1996

    KAJANOVÁ, Yvetta: Generácia 80/90

    Hudobný život, 1996, roč. 28, č. 21, s. 6 – 7

Bibliografia – Umelecká kritika a publicistika

  • 2020

    LETŇANOVÁ, Elena: Cieľom umenia je robiť človeka šťastným

    Hudobný život, 2020, roč. 52, č. 7 – 8, s. 11
    (Kríž a kruh)

  • 2020

    PUŠKÁŠOVÁ, Melánia: Hudba dneška v SNG

    Get out of Whatever CAGE

    Hudobný život, 2020, roč. 52, č. 1 – 2, s. 11

  • 2019

    KABAL, Andrej: Martin Burlas: A napíšte, že sa často usmievam

    Kapitál, 10.05.2019

  • 2019

    POLAKOVIČOVÁ,Viera: Concertissimo

    Paralelné fóbie Martina Burlasa

    Hudobný život, 2019, Hudobné centrum, Bratislava, roč. 51, č. 4, s. 5

  • 2019

    KOLÁŘ, Róbert: Paralélne fóbie rozhlasového orchestra

    Hudobný život, 2019, Hudobné centrum, Bratislava, roč. 51, č. 4, s. 4

  • 2019

    KOLÁŘ, Róbert: Konvergencie 2019

    20. ročník medzinárodného festivalu komornej hudby, 11. - 24. septembra, Bratislava

    Hudobný život, 2019, roč. 51, č. 10, s. 6

  • 2019

    HUDEC, Marek: Splnäný zäm: Industria plaču a rituálneho zabúdania

    Vlna. Časopis o súčasnom umení a kultúre, 2019, Bratislava, roč. 21, č. 78

  • 2019

    HUDEC, Marek: Slovenskí umelci sa životnou úrovňou dostali na úroveň upratovačiek

    Vlna. Časopis o súčasnom umení a kultúre, 2019, roč. 21, č. 78

  • 2019

    POLAKOVIČOVÁ,Viera: Paralelné fóbie Martina Burlasa a ďalšie premiéry v rozhlase a vo filharmónii

    SME, 2019

  • 2019

    RMH: Martin Burlas prichádza s novinkou Angststiftung - Trauma

    Newmodelradio, 2019

  • 2019

    REHÁK, Oliver: Chcel som vyjadriť, čo sa na Slovensku deje, hovorí o novej skladbe Martin Burlas [o diele Paralelné fóbie]

    Denník N, 2019

  • 2018

    KOLÁŘ, Robert: Konvergencie 2018

    Československá noc komornej hudby

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 10, s. 4 – 5

  • 2018

    RÓNAIOVÁ, Barbara: Martin Burlas: Poznám sa čím ďalej tým menej [rozhovor]

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 4, s. 26 – 29

  • 2018

    KOLÁŘ, Robert: Hudba dneška v SNG 25: VENI 30 (1)

    Hudobný život, 2018, roč. 50, č. 1 – 2, s. 33

  • 2018

    FUJAK, Július: Zrejme som tušil, že byť pesimistom je najreálnejšie

    Vis à vis, 2018, Drewo a srd, Bratislava, s. 39 – 50

  • 2017

    VOZÁROVÁ, Eva: Ako sme hrali v New Yorku a neprišli o rozum...

    (Jesenné turné Cluster ensemble bolo úspechom, ale najmä drinou)

    Hudobný život, 2017, roč. 49, č. 12, s. 30 – 31

  • 2017

    CHALUPKA, Ľubomír: Experimental Studio Bratislava [recenzia LP]

    Hudobný život, 2017, roč. 49, č. 10, s. 38

  • 2017

    KOLÁŘ, Robert: Lexikón chladu [recenzia CD]

    Hudobný život, 2017, roč. 49, č. 7 – 8, s. 57

  • 2017

    TURÁK, František: Dva návraty na Epoché

    Hudobný život, 2017, roč. 49, č. 1 – 2, s. 6 – 7

  • 2016

    HUDEC, Marek: Rady do života sa už dajú počúvať. Martin Burlas zhudobnil Lexikón slušného správania

    SME, 2016

  • 2016

    PUŠKÁŠOVÁ, Melánia: Konvergencie 2016

    Filmový večer

    Hudobný život, 2016, roč. 48, č. 11, s. 9

  • 2016

    KLEPAL, Boris: Martin Burlas: Návraty nemám moc rád, důležitější je dělat nové věci

  • 2016

    TICHÝ, Stanislav: Dni starej hudby 2016

    Epochy kráľov

    Hudobný život, 2016, roč. 48, č. 7 – 8, s. 14

  • 2016

    KOLÁŘ, Robert: Eva Šušková : secret VOICE electric [recenzia CD]

    Hudobný život, 2016, roč. 48, č. 5, s. 37 – 38

  • 2016

    KOLÁŘ, Robert: NEXT 2015

    Streda: z A4 do FUGY

    Hudobný život, 2016, roč. 48, č. 1 – 2, s. 24

  • 2015

    KATINA, Peter: Ne:Bo:Daj : Leter tu develoter [recenzia CD]

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 12, s. 39

  • 2015

    KOLÁŘ, Robert: Klavírne sonáty trocha inak

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 11, s. 3

  • 2015

    HUDEC, Marek: Ospalý pohyb : Pocit bezmocnosti je dnes rovnaký ako v socializme

    SME, 26. 5. 2015, roč. 23, č. 119, s. 13

  • 2015

    URSÍNYOVÁ, Terézia: Dvakrát Eva Šušková, tajný hlas [recenzia CD]

    Opera Plus, 2015

  • 2015

    KOLÁŘ, Robert: secret VOICE [recenzia CD]

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 5, s. 37

  • 2015

    KOLÁŘ, Robert: Muzički biennale Zagreb 2015 : svetový festival so slovenskou príchuťou

    Slovenská misia

    Hudobný život, 2015, roč. 47, č. 5, s. 16 – 17

  • 2014

    KOLÁŘ, Robert: Albrechtina: pohľady do minulosti

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 10, s. 3

  • 2014

    MOJŽIŠOVÁ, Michaela: Nechcem robiť nič iné, len zaujímavú hudbu

    kød, 2014, roč. 8, č. 3, s. 3 – 8

  • 2014

    HEINDL, Christian: Lost & Found: New Sounds from Slovakia

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 7 – 8, s. 8 – 9

  • 2014

    HORKAY, Tamás: Výchovný otáznik a prokofievovská bravúra

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 5, s. 14

  • 2014

    FULKA, Vladimír: Galéria hudby v Nitre

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 12, s. 4

  • 2014

    PLATZNER, Alexander: Burlas – Godár : Music for piano [recenzia CD]

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 11, s. 37

  • 2014

    SVORADA, Michal: Konvergencie

    Burlas & Glass

    Hudobný život, 2014, roč. 46, č. 11, s. 4

  • 2013

    DOHNALOVÁ, Lýdia: Skalické Divergencie potvrdili svoje opodstatnenie

    Hudobný život, 2013, roč. 45, č. 7 – 8, s. 11

  • 2013

    ZAGAR, Peter: Typornamento [recenzia CD]

    Hudobný život, 2013, roč. 45, č. 5, s. 39

  • 2013

    KOLÁŘ, Robert: ISCM World New Music Days 2013 : Košice – Bratislava Viedeň

    Slovo opäť dostávajú mladí...

    Hudobný život, 2013, roč. 45, č. 12, s. 13

  • 2013

    PLATZNER, Alexander: Melos-Étos 2013

    Ešte raz Adamčiak

    Hudobný život, 2013, roč. 45, č. 12, s. 19

  • 2013

    KOLÁŘ, Robert: SNG: VENI ACADEMY v siedmom pokračovaní Hudby dneška

    Hudobný život, 2013, roč. 45, č. 11, s. 15

  • 2012

    HORKAY, Tamás: Bratislavské hudobné slávnosti 2011. Faces Piano Trio

    Hudobný život, 2012, roč. 44, č. 1 – 2, s. 20

  • 2011

    TÓTH, Miro: SHORT CIRCUIT: Zblízka. Výber slovenskej elektronickej a experimentálnej hudby 2011

    Hudobný život, 2011, roč. 43, č. 7 – 8, s. 45

  • 2011

    BERÁTS, Juraj: Bratislava Guitar Quartet : Slovak Music for Guitar Quartet [recenzia CD]

    Hudobný život, 2011, roč. 43, č. 3, s. 34

  • 2011

    BERÁTS, Juraj: Melos-Étos 2011. 10: ŠKO Žilina, Szymon Bywalec

    Hudobný život, 2011, roč. 43, č. 12, s. 17

  • 2008

    TÓTH, Miro: 3 x o Kóme

    KOD, 2008, č. 2 – 3, s. 18 – 20

  • 2008

    BEŇOVÁ, Marcela: Burlasova Kóma: "Malý rozsah - veľký obsah"

    Slovenské divadlo, 2008, č. 1, s. 52 – 57

  • 2007

    REHÁK, Oliver: Ako sa robí premiéra v SND

    SME, 23. 11. 2007, Bratislava

  • 2007

    MOJŽIŠOVÁ, Michaela: Osamelosť zázrakov je stále väčšia a väčšia

    Hudobný život, 2007, roč. 39, č. 12, s. 20 – 21

  • 2007

    TÓTH, Miroslav: Ľudia "v" a "v pozadí" scény súčasnej hudby : súčasná hudba: chcem ju hrať / chcem ju počúvať?

    Hudobný život, 2007, roč. 39, č. 12, s. 16 – 18

  • 2007

    CSERES, Jozef: Všetci sme pacienti!

    Slovenská hudba, 2007, roč. 33, č. 2, s. 309 – 311

  • 2007

    ČAVOJSKÝ, Ladislav: Kóma v Opere, opera v kóme

    Literárny (dvoj)týždenník, 2007, č. 41 – 42, s. 12

  • 2007

    SEREČINOVÁ, Andrea: Demontáž nadoraz

    Hudobný život, 2007, č. 12, s. 20 – 21

  • 2007

    PLANKOVÁ, Eva: Original Slovak Opera in National Theatre

    Akcent, 2007, s. 3

  • 2006

    REHÁK, Oliver: Martin Burlas zložil Panadol

    SME, 29. 11. 2006, č. 22

  • 2006

    ŠTEFKOVÁ, Markéta: Koncerty komorných orchestrov v Zrkadlovej sieni Primacálneho paláca

    Tempo, 2006, č. 2, s. 30 – 32

  • 2006

    RAJTER, Adrian: Rodinný koncert s premiérou

    SME, 1. 6. 2006, č. 125, s. 21

  • 2005

    KREKOVIČ, Slávo – REHÁK, Oliver – ŠEDIVÁ, Barbora: OVER4tea

    3/4, 2005, č. 19, s. 21 – 27

  • 1996

    DOHNALOVÁ, Lýdia: Z hlbín

    Hudobný život, 1996, roč. 28, č. 7, s. 7

  • 1993

    KAJANOVÁ, Yvetta: Martin Burlas, Ivan Csudai a kolektív

    Literárny týždenník, 1993, č. 31, s. 15

  • 1992

    WALTER, P.: Deväť ľahkých šokov a následný komentár

    Smena, 7. 7. 1992, č. 158, s. 5

  • 1991

    GODÁR, Vladimír: O rozkoši a bolesti (Rozhovor s Martinom Burlasom)

    Slovenská hudba, 1991, roč. 17, č. 2 – 3, s. 293 – 296

  • 1989

    DOHNALOVÁ, Lýdia: Iris Szeghyová – Martin Burlas – Víťazoslav Kubička – Tadeáš Salva

    Hudobný život, 1989, roč. 21, č. 7, s. 7

  • 1984

    DEHNER, Jan: Pokus o skupinový portrét

    Hudební rozhledy, 1984, č. 7, s. 324 – 326

  • 1983

    ČUNDERLÍKOVÁ, Eva: Skladateľ Martin Burlas : Profily mladých

    Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 16, s. 3

  • 1981

    KOLÁČKOVÁ, Yveta: Mladí skladatelia opäť v štúdiu mladých

    Hudobný život, 1981, roč. 13, č. 7, s. 2
    (Hlásky)

  • 1981

    KOLÁČKOVÁ, Yveta: Nádejní skladatelia v Štúdiu mladých

    Hudobný život, 1981, roč. 13, č. 2, s. 7
    (Hudba pre Roberta Morana)

  • 1980

    PODRACKÝ, Igor: Rozhlasový zápisník

    Hudobný život, 1980, roč. 12, č. 19, s. 2

Bibliografia – Recenzie

  • 2020

    ŠŤASTNÝ, Jaroslav: VAPORI del CUORE: Themes and variations

    (selected works 2000 - 2009)

    Hudobný život, 2020, roč. 52, č. 4, s. 39

  • 2020

    NEJTEK, Michal: Vapori del Cuore : Themes and Variations [recenzia CD]

    Harmonie, 2020, č. 6, s. 62

  • 2019

    VESELÝ, Ondrej: Fifty [Recenzia CD]

    Hudobný život, 2019, roč. 51, č. 7 – 8, s. 56

Bibliografia – Knižné monografie

  • 2018

    MOJŽIŠOVÁ, Michaela: Napísal som maličkú opierku

    Premeny komornej opery na Slovensku

    SAV, Bratislava

x