Mužské spevácke okteto DANUBIUS OCTET SINGERS združuje osem profesionálnych spevákov – členov popredných zborových telies v Bratislave a vo Viedni. Teleso vzniklo v roku 2013 na základe iniciatívy slovenského člena zboru Viedenskej štátnej opery Jaroslava Pehala a dirigenta a zbormajstra Daniela Simandla. Teleso sa špecializuje najmä na interpretáciu slovenskej a českej „a cappella“ mužskej zborovej tvorby Leoša Janáčka, Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa, Mikuláša Schneidra-Trnavského, Jána Levoslava Bellu a iných skladateľov. Špecialitou telesa je oživovanie archívnych notových materiálov, verejná prezentácia a nahrávanie zabudnutých skladieb, súvisiacich s rôznymi historickými epochami a pôsobením významných osobností slovenskej i českej kultúry a histórie.

Teleso za roky svojej činnosti realizovalo množstvo koncertov, vydalo 2 CD a 1 DVD nahrávku a hosťovalo na viacerých významných národných a medzinárodných hudobných festivaloch na Slovensku, v Českej republike, v Maďarsku, či v Nemecku, vo Francúzsku a i. Účinkoval napr. na prominentom Národnom hudobnom festivale Smetanova Litomyšl v Českej republike (2018), na jarnom festivale Konvergencie v Bratislave (2017), v Meudone pri Paríži k 100. výročiu tragickej smrti gen. M. R. Štefánika (2019), či na podujatiach Slovenských inštitútov vo Viedni a v Prahe. 

V literárno-hudobných kompozíciách teleso pravidelne spolupracuje s významnými hereckými osobnosťami, ako sú napr. s Božidara Turzonovová, Ida Rapaičová, Jozef Šimonovič, František Kovár, Štefan Bučko, či Juraj Hrčka. Z operných sólistov, ktorí vystúpili ako hostia v programoch Danubius Octet Singers spomeňme Petra Mikuláša alebo Martina Babjaka, ako aj spoluprácu s multiinštrumentalistom Mikim Skutom.


x