Allegretto Žilina 2018

Foto: Allegretto Žilina 2018

Od 16. – 21. apríla sa v Dome umenia Fatra uskutoční už po 28. krát festival klasickej hudby Allegretto Žilina, na ktorom sa predstavia laureáti medzinárodných interpretačných súťaží.

Žilinčania i návštevníci tohto mesta  tak majú možnosť zažiť týždeň nabitý energiou mladých excelentných hudobníkov z Európy i zámoria, ktorých kariéra je len na začiatku, ale patria už medzi najlepších sólistov na súčasnej hudobnej scéne. Ani tento rok tomu nebude inak!

Počas šiestich koncertných večerov nás čakajú tri orchestrálne koncerty, kde okrem domáceho Štátneho komorného orchestra privítame po štyroch rokoch aj Štátnu filharmóniu Košice a po minuloročnom debutovom vypredanom koncerte aj Slovenský mládežnícky orchester, ktorý unikátnym spôsobom spája študentov konzervatórií a hudobných akadémií z viacerých regiónov Slovenska.

Ako sólisti sa na festivale predstavia  jedenásti interpreti z Francúzska, Ruska, Poľska, Českej republiky, Portugalska, Maďarska, Holandska/Austrálie, Japonska, či Taiwanu.

Tohtoročným slovenským zástupcom bude talentovaný trubkár Stanislav Masaryk, ktorý sa predstaví ako sólista v Haydnovom Koncerte pre trúbku a orchester Es dur v sprievode Slovenského mládežníckeho orchestra na otváracom koncerte festivalu (16. 4). Dvadsaťpäťročný rodák z Gbiel získal minulý rok na medzinárodnej súťaži Žestě Brno  1. cenu a titul absolútneho víťaza v konkurencii viac ako šesťdesiatich trubkárov z krajín Vyšehradskej štvorky. Koncert bude dirigovať Benjamin Bayl, ktorý pochádza z Austrálie, neskôr získal aj holandské občianstvo. Okrem dirigovania je aj profesionálnym organistom, hráčom na kladivkovom klavíri a čembale.  Bol prvým austrálskym štipendistom v hre na organ na King’s College v Cambridge. Štúdium dirigovania zavŕšil na Royal Academy of Music v Londýne. Slovenský mládežnícky orchester ostáva verný svojej tradícii a jeho program aj tentokrát spája klasické diela z prelomu 18. a 19. storočia s hudbou domácich autorov, pričom v tomto prípade ide o hudbu geograficky a historicky sa viažucu k tesnej spojnici Viedeň – Bratislava (J. Haydn, F. Schubert) a slovenskú tvorbu reprezentuje súčasný slovenský skladateľ  Peter Machajdík.

Vďaka minuloročnému udeleniu Ceny festivalu Allegretto Žilina privítame opätovne ruského interpreta Sergeya Malova. Tentokrát sa petrohradský rodák nepredstaví žilinskému publiku ako violista, ale ako vynikajúci huslista a hráč na päťstrunovom barokovom nástroji violoncello da spalla (nástroj, ktorý má rozsah violončela, no pri hre sa drží pod bradou, podobne ako husle alebo viola) z dielne husliara Dmitrija Badiarova. Ten pre Malova postavil tiež niekoľko barokových huslí, keďže historicky poučená interpretácia tvorí jeden z významných okruhov jeho záujmov. Šírka jeho koncertného repertoáru siaha od ranobarokových skladateľov cez diela Johanna Sebastiana Bacha, klasicistických a romantických husľových koncertov až po premiérové uvedenia skladieb žijúcich autorov. Okrem nástrojov z dielne Dmitrija Badiarova má Malov vo svojej zbierke husle Ferdinanda Gagliana (18. stor.), barokové husle Giofreda Cappu (1678, zapožičané od Jumpstart Jr. Foundation), husle z dielne Matthieua Devuysta a violu Pietra Gagginiho (1958, zapožičanú od nadácie Carlo van Neste). Sergey Malov vystúpi spoločne s popredným slovenským súborom zameraným na interpretáciu starej hudby Musica aeterna, kde si pod umeleckým vedením Petra Zajíčka vypočujeme o. i. aj obľúbené Vivaldiho Štyri ročné obdobia (18. 4.).

Štátny komorný orchester Žilina vystúpi  20.4. pod taktovkou portugalského dirigenta Nuna Coelha spolu s dvoma sólistami – vynikajúcou českou huslistkou Olgou Šroubkovou a maďarským hráčom na tubu Gergelym Lukácsom, ktorý nie je iba známou tvárou z televíznych obrazoviek vďaka úspešnému účinkovaniu a postupu do finálneho kola v maďarskej TV show Virtuózok, ale aj umelcom, ktorý svoj talent neustále potvrdzuje mnohými oceneniami z medzinárodných súťaží. Olga Šroubková sa tiež pýši radom ocenení: v septembri 2015 sa stala laureátkou dvoch medzinárodných súťaží v Číne – Zhuhai International Competition for Young Musicians (4. cena) a Chengdu International Violin Competition (1. cena). V septembri 2016 získala 1. cenu a štyri mimoriadne ocenenia na prestížnej medzinárodnej súťaži Rodolfo Lipizer Prize. Z radu jej aktuálnych úspechov možno spomenúť víťazstvo na 69. ročníku Medzinárodnej hudobnej súťaže Pražskej jari (2017), vrátane Ceny Nadácie Bohuslava Martinů a Ceny Nadácie Českého hudobného fondu. V júni 2017 získala 4. cenu na súťaži Michael Hill International Violin Competition a cenu za najlepšiu interpretáciu súčasného diela. V jej interpretácii si vypočujeme Čajkovského obľúbený Husľový koncert.

Vyvrcholením festivalu bude nepochybne záverečný koncert (21. 4.) so Štátnou filharmóniou Košice, ktorú povedie taiwanský dirigent YüAn Chang v súčasnosti žijúci v Berlíne. Ako sólista sa predstaví minuloročný laureát prestížnej súťaže Queen Elizabeth Competition v Bruseli francúzsky violončelista Bruno Philippe. Okrem tohto ocenenia má mladý violončelista  na svojom konte rad ocenení – 1. cena na 3. Grand Prix a Cena za najlepší recitál na André Navarra  International Competition (november 2011), cena Prix Nicolas Firmenich de Violoncelle na Verbier Festival v Švajčiarsku (august 2014), 3. cena a Cena publika na International Competition of the ARD v Mníchove (september 2014), mimoriadna cena ako uznanie za vynikajúci interpretačný výkon na Grand Prix Emmanuel Feuermann v Berlíne (november 2014) i špeciálne ocenenie na International Tchaikovsky Competition (jún 2015). V roku 2015 mu udelili ocenenie Révélation classique de l’Adami, o rok neskôr cenu Prix pour la musique nadácie Safran Foundation.

Lákavá dramaturgia záverečného koncertu vytvorená z diel ruských velikánov hudby – S. Rachmaninov (Symfonické tance op. 45), S. Prokofiev (Symfónia-koncert pre violončelo a orchester emol) a M. Balakirev (Islamey – orientálna fantázia), zaručuje skvelý hudobný zážitok.

Okrem orchestrálnych koncertov organizátori pozývajú aj na komorné koncerty – recitál japonského klaviristu Yu Nitaharu (17. 4.), recitál poľskej sopranistky Sonii Warzyńskej, či japonskej organistky Mari Fukumoto (20. 4.). Do festivalového programu je zaradený a popoludňajší Koncert víťazov súťaží slovenských konzervatórií pre rok 2018 (17. 4.).

 

Predpredaj vstupeniek:

Vstupenky na jednotlivé koncerty sú dostupné online na www.navstevnik.sk, alebo v pokladnici ŠKO Žilina, Dolný val 47, Žilina.  Po – Pi od 7:00 do 18:00  a hodinu pred koncertom. Objednávky: vstupenky@skozilina.sk , Tel.: +421 (0) 41 2451111

V ponuke je aj abonentka platiaca na všetky koncerty festivalu za výhodných 35 Eur (zľavnená cena pre študentov, dôchodcov, ZŤP je 25 Eur) v limitovanom počte.

Aktualizované: 20. 01. 2023
x