Allegretto Žilina 2021 - Čo nás teda čaká?

Foto: Allegretto Žilina 2021 - Čo nás teda čaká?

Stredoeurópsky festival koncertného umenia zavítava tento rok do Žiliny po tridsiaty raz. Aj keď sa názov podujatia a kontúry medzinárodnej prehliadky interpretačného umenia od roku 1991 viackrát menili, ústredná myšlienka festivalu zostávala v zásade nemenná: prezentovať návštevníkom Domu umenia výrazné talenty nástrojovej hry, vokálneho umenia a dirigentského remesla a fortieľu, ktoré majú ambíciu prevziať úlohu lídrov v zachovaní a rozvoji európskej hudobnej kultúrnej tradície. Na pódiu ŠKO sa doposiaľ predstavili domácemu publiku takmer štyri stovky výrazných adeptov klasického umenia a podujatie si získalo renomé náročnej prehliadky, ktorému publikum tradične praje, no zároveň má na interpretov vysoké nároky. Aj preto je pre festivalový výbor príprava každého ďalšieho ročníka vždy výzvou.

Po prestávke vynútenej celosvetovou pandémiou sme sa snažili pripraviť aj v tomto roku pestrý a zaujímavý program – čo sa týka sólistov i dramaturgie jednotlivých koncertov. Aby sme predišli v čo najväčšej možnej miere riziku rušenia koncertov z dôvodu protipandemických opatrení, načreli sme výraznejšie do ponuky komorných ansámblov z blízkych krajín a pozvali sólistov predovšetkým so slovenskými koreňmi resp. zo susediacich a neďalekých štátov. Veríme, že v momente, keď budete čítať tieto riadky, bude dramaturgia festivalu identická s tou z konca augusta, keď sme definitívne uzavreli program a účinkujúcich. Čo nás teda čaká?

Allegretto 2021 rámcujú tento rok dva orchestrálne koncerty domáceho Štátneho komorného orchestra s nádejnými i renomovanými umelcami slovenského pôvodu, ktorí študujú či študovali a pôsobia dlhodobo v zahraničí (Pavol Praženica, Kristína Chalmovská, Martin Adámek). Ako dirigenti sa na nich predstavia víťazi medzinárodných dirigentských súťaží v talianskej Matere (MarcoVlasák) a poľských Katoviciach (František Macek).

Jadro festivalového týždňa vypĺňajú komorné ensemble – mladé ambiciózne kvarteto našich západných susedov Kukal Quartet, domáca Musca aeterna s hosťujúcou čembalistkou Ľubicou Paurovou a medzinárodná zostava umelcov Le petit Concertd´Apollon, ktorým učarovala – rovnako ako Musicea eterne – stará hudba a historicky poučená interpretácia. Punc komorným koncertom, pevne veríme, dodá aj štvrtý komorný koncert – recitál chorvátskeho kontratenoristu Franka Klisovića, čerstvého laureáta Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského. Ďalšou vokálnou sólistkou, spoluúčinkujúcou s Le petit Concertd´Apollon, bude Češka Markéta Klaudová.

Dvadsaťpäť diel, ktoré prinesie festival Allegretto 2021 obopne vyše tristopäťdesiat rokov európskej hudby a vovedie nás do sveta subtílneho francúzskeho baroka, talianskej či ruskej vokálnej lyriky, do časti monumentálneho odkazu Bachovej rodiny, chýbať nebudú opusy spolutvorcov slovenskej národnej hudby, skladby velikánov klasicizmu, romantizmu, 20. storočia i súčasníkov. Festival otvorí napokon premiéra nášho súčasníka – Jevgenija Iršaia.

Doma nie je nikto prorokom – trpko konštatuje zľudovené biblické varovanie. V tomto ročníku máme možnosť viac ako inokedy privítať – rovnako srdečne a s nadšením ako tých zahraničných – aj umelcov, ktorí sa tu narodili a umelecký život ich zavial do bližšej či vzdialenejšej Európy. Dajme im najavo našu priazeň, veď sa sem so srdcom a nadšením vracajú. Inak by v tejto komplikovanej dobe nestáli pred nami na pódiu.

Prajem nám všetkým krásny festival mladého interpretačného umenia a verím, že sa podujatie dožije ďalších okrúhlych výročí!

Igor Valentovič

***

FOTO: Ľubica Paurová - čembalo

Aktualizované: 08. 09. 2021
x