Ocenenia pre mladých mimoriadne nadaných interpretov

Foto: Ocenenia pre mladých mimoriadne nadaných interpretov

Sobotňajší orchestrálny koncert slávnostne ukončil 32. ročník Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina 2023.

Cenu publika získal český klavirista Marek Kozák, ktorý bol sólistom štvrtkového koncertu Filharmonie Bohuslava Martinů (27. 4. 2023) pod taktovkou Roberta Kružíka.

Fenomenálna poľská violistka Weronika Józefina Dziadek získala Cenu primátora mesta Žilina pre najmladšieho účastníka festivalu, ktorú jej odovzdal viceprimátor Ján Ničík na koncerte Slovenského mládežníckého orchestra v piatok 28. 4.

Hlavnú Cenu festivalu Allegretto Žilina získala brilantná francúzska fagotistka, Sophie Dervaux, ktorá spolu s francúzskym klaviristom Sélimom Mazarim uviedla príťažlivý program, v ktorom zazneli aj skladby z ich spoločného debutového albumu Impressions na koncerte v stredu (26. 4.). Vďaka tomuto oceneniu sa mladá umelkyňa predstaví žilinskému publiku aj budúci rok na 33. ročníku festivalu Allegretto Žilina, ktorý sa uskutoční 22. – 27. 4. 2024. 

32. ročník festivalu Allegretto Žilina sa konal 24. – 29. apríla 2023 v Dome umenia Fatra a navštívilo ho takmer 2000 návštevníkov. Počas šiestich koncertných večerov sa na festivale predstavilo dvanásť interpretov zo siedmich krajín (Francúzsko, Dánsko, Česká republika, Nemecko, Poľsko, Veľká Británia a Slovensko), z hosťujúcich telies Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Slovenský mládežnícky orchester, Štátna filharmónia Košice a domáci Štátny komorný orchester Žilina.


Viac informácií o festivale:
Webstránka
Facebook
Instagram

Fotografia: Odovzdávanie Ceny primátora mesta Žilina Weronike Józefine Dziadek na koncerte 28. 4. 2023. Autor fotografie: Roderik Kučavík

Aktualizované: 25. 10. 2023
x