„Takýto klavirista sa narodí raz za tridsať rokov!“

Foto: „Takýto klavirista sa narodí raz za tridsať rokov!“

Tak znejú slová svetoznámeho ruského dirigenta a klaviristu Vladimira Ashkenazyho, ktorý s Lukášom Vondráčkom spolupracuje už niekoľko rokov. Tridsaťdvaročný klavirista, ktorý bol v detstve často označovaný ako zázračný talent, je držiteľom víťaznej ceny medzinárodnej Súťaže kráľovnej Alžbety v Belgicku. Vondráček sa tak v roku 2016 stal víťazom jednej z najprestížnejších a najnáročnejších klavírnych súťaží pre interpretov vo veku do 30 rokov. Žije v americkom meste Boston a od svojich 16 rokov pravidelne koncertuje po celom svete v tých najslávnejších koncertných sálach.

Klavirista sa nachádza uprostred zaujímavej koncertnej sezóny 2018/2019. Čaká ho spolupráca s renomovanými orchestrami ako hr-Sinfonieorchester, Pittsburgh Symphony Orchestra pod taktovkou Juraja Valčuhu, koncerty s BBC National Orchestra of Wales s dirigentom Xianom Zhangom, s Orchestre national de Lorraine, s Kráľovským škótskym národným orchestrom, Symfonickým orchestrom Českého rozhlasu či s Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo.

Klavírne recitály uskutoční v koncertných sálach v belgickom Flagey, v Società Filarmonica di Trento, Vancouver Chopin Society, Philharmonie Haarlem, Casa da Música v Porte a v Deutschlandfunk Cologne.

Súčasťou jeho náročného turné bude aj vystúpenie na festivale Allegretto Žilina (11.4. o 19.00), kde sa v sprievode Janáčkovej filharmónie Ostrava predstaví s Koncertom pre klavír a orchester č. 4 G dur op. 58 od Ludwiga van Beethovena. Dirigentskej taktovky sa ujme estónsky dirigent Mihhail Gerts.

Aktualizované: 16. 06. 2020
x