Nestáva sa často, že pre slovenských hudobníkov vytvorí materiál skladateľ svetového formátu. Často sa nestáva ani to, že slovenskému ansámblu vyjde album v prestížnom medzinárodnom vydavateľstve, ktoré má v katalógu mená ako John Cage, Morton Feldman alebo Iannis Xenakis. Tento rok sa to však jednému domácemu súboru predsa len podarilo – priekopníckemu projektu VENI ACADEMY vyšiel v októbri nový album Dispersion na newyorskom labeli Mode Records. Autorom skladieb je americký multiinštrumentalista a skladateľ Elliott Sharp. A tak VENI, celkom logicky, dostalo pozvanie krstiť a uviesť nový album na Sharpovej domácej pôde – v brooklynskom priestore Roulette Intermedium.

To je vlastne tiež jeden z nečakaných dielikov tohto príbehu – krstiť novú nahrávku v Spojených štátoch, navyše v priestore s históriou, akú má Roulette –, sa slovenským projektom tiež obvykle nepodarí. Legendárny klub zameraný na experimentálnu tvorbu oslavoval koncom októbra, iba pár dní pred koncertom VENI ACADEMY, svoje 40. narodeniny. Bola to príležitosť zbilancovať štyri dekády existencie Roulette a všetkého, čo počas nich tento legendárny priestor zažil. Za ten čas tu vystupovali najväčšie mená súčasnej vážnej hudby, medzi nimi napríklad John Zorn, Meredith Monk alebo Philip Glass. A vlani napríklad aj slovenský Cluster ensemble. Vzdelávací projekt, ktorý vznikol okolo skladateľov Daniela MatejaMariána Lejavu a klaviristu Ivana Šillera, sa svojím vystúpením zaradil do tohto pôsobivého zoznamu. Krst nového albumu ukázal, že celkom oprávnene.

Dvojitý krst

Podujatie, ktorého súčasťou bolo aj uvedenie nového albumu VENI ACADEMY a Elliotta Sharpa, bolo vlastne dvojitým krstom a trojkoncertom v jednom. Okrem Dispersion krstil Sharp aj svoju novú knihu, memoáre nazvané IrRational Music. Tie vyšli na začiatku novembra a do Roulette dorazili ešte „teplé“ priamo z tlačiarne.
Skladateľ knihu uviedol vystúpením so svojou špeciálne vyrobenou osemstrunovou gitarou, v rámci ktorého odohral niekoľko kúskov zo svojho sólového albumu Octal. V druhej časti večera potom vystúpil so svojím ansámblom SysOrk. Takmer trojhodinový večer nakoniec zavŕšil spoločný koncert s VENI ACADEMY v „lektorskom“ zložení Daniel Matej, Lenka Novosedlíková, David Danel, Juraj BerátsFero Király. Zaznela práve trojica skladieb z novej nahrávky VENI: The Hidden Variable, Dispersion of Seed a Flexagons. Ide o algoritmické a grafické partitúry, čo je špecialita viacerých členov zostavy – a bolo to počuť. Večer, ktorý začal v hĺbavej atmosfére Sharpovým sólovým vystúpením, s pribúdajúcim počtom hráčov naberal obrátky a materiálom z nového albumu vygradoval do energie, ktorá by dokázala strhnúť aj experimentálnej hudbe neprivyknuté publikum.

Kým vznikne album

Vydanie albumu na Mode Records v spolupráci s hudobníkom Sharpových kvalít je na slovenskej hudobnej scéne nespochybniteľným „jednorožcom“. Určite ho však nemožno považovať za šťastnú náhodu. K vydaniu spoločnej platne smerovalo viac než trojročné úsilie. Všetko sa začalo na letnej škole VENI ACADEMY v košických Kasárňach v júli 2015. Ako hosťa na ňu Daniel Matej a ďalší vedúci ansámblu pozvali práve Elliotta Sharpa. Výsledkom niekoľkých spoločne strávených dní bol koncert na festivale Ars Nova 2015 – a nahrávka Sharpových skladieb v podaní VENI ACADEMY. Chcelo to celé tri roky čakania, počas ktorých sa Sharp stihol slovenskému publiku predstaviť znova – v Bratislave na festivale NEXT 2017 –, kým sa záznam z leta 2015 materializoval do dnešnej fyzickej podoby.
V skutočnosti je však snaženie, ktoré sa vykryštalizovalo do aktuálneho úspechu ansámblu, ešte oveľa hlbšie. VENI ACADEMY vzniklo v roku 2010 ako vedľajší projekt vtedy už renomovaného VENI ensemble, ktorý si na tunajšej hudobnej scéne za 30 rokov fungovania nespochybniteľne „odmakal“ svoje. Cieľom bolo sprostredkovať študentom hudby na Slovensku inak ojedinelý kontakt so súčasnou vážnou hudbou. Že to súbor a jeho lídri robia dobre, potvrdilo už v roku 2013 ocenenie Radio_Head Awards za debutový album ansámblu Rolling Tones | In Zarter Bewegung. No ani to nie je pointa dostatočne vypovedajúca o kvalite tohto snaženia. Pointa je, že toľko úspechu sa dostalo združeniu, ktoré nie je o profesionálnych hudobníkoch, ale o mladých ľuďoch a ich vzdelávaní.

Ako učiť mladých hudobníkov

A predovšetkým na to sa oplatí v prípade VENI ACADEMY, ich nového albumu Dispersion, spolupráce s Elliottom Sharpom a úspešného newyorského vystúpenia nezabúdať: ide o súbor, ktorý vznikol primárne pre študentov, snažiac sa otvárať im umelecké obzory a vytvárať možnosti, ako prísť do kontaktu s novým. Vychádza z presvedčenia, že vzdelávanie v hudbe sa dá robiť aj inak, než je na Slovensku bežné. Svojim absolventom vštepuje odvahu otvárať sa neobvyklému a schopnosť uveriť, že domáce projekty majú neobmedzený medzinárodný potenciál – a v praxi to funguje. Takmer za dekádu svojej existencie vyprodukovala VENI ACADEMY stovky absolventov z celého sveta, z ktorých mnohí sú dnes už medzinárodne úspešnými interpretmi, členmi renomovaných ansámblov alebo učia ďalšie generácie mladých ľudí. Hrajú a tvoria po celom svete hudbu, ktorá odvahou a náročnosťou vysoko prevyšuje bežné slovenské kurikulá. A kvalitou sa vyrovnávajú tomu, čo možno vidieť a počuť na svetových scénach.
Je v takomto kontexte niečo neobvyklé na tom, čo sa VENI ACADEMY túto jeseň podarilo? Vydať album nahratý z veľkej časti študentmi v jednom z najprestížnejších vydavateľstiev vo svete súčasnej hudby a predviesť vystúpenie, ktoré naplno obstálo v meste, „kde sa deje všetko“? Keď príbeh VENI ACADEMY rozmeníme na drobné, vlastne na tom nie je vôbec nič zvláštne.

Mode 305: Elliott Sharp | Palimpsest

Mode 305: Elliott Sharp | The Hidden Variable

Viac v aktuálnom vydaní časopisu.

Aktualizované: 11. 05. 2020
x