Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa po prvýkrát verejnosti predstavil v roku 2004 na festivale v Přerove. V roku 2005 (ešte pod názvom Československý Big Band M. Jakabčica) účinkoval na festivaloch Jazzfest Brno, Jazz Goes To Town (Hradec Králové), Jazz For Sale (Košice) či Pet Jazz (Bratislava). V roku 2006 bigband participoval na jazzovom festivale a workshope v Prešove spolu so saxofonistom svetového formátu Harry Sokalom v Divadle Aréna v Bratislave a v ORF Radiokulturhaus vo Viedni.

V roku 2007 účinkoval bigband na hudobných festivaloch v Šahách a v Leviciach. Nasledoval koncert Slovensko – Maďarsko: Umenie kultúrnej komunikácie, usporiadaný Americkým veľvyslanectvom na Slovensku. V októbri 2007 vydal Rakúsky rozhlas (ORF) CD Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band featuring Harry Sokal. Krst CD s koncertom sa uskutočnil v Divadle Aréna v januári 2008. V roku 2008 nasledovali koncerty na festivaloch: Jazzalive v Martine, Bohemia Jazz Fest v Prahe, Domažliciach a v Českých Budějoviciach, na CZ-SK Jazz Weekend v Hodoníne a v Uherskom Hradišti, na Jazz pod Hradom v Trenčíne, na samostatnom koncerte v Dome umenia Fatra v Žiline a na 25. Československom Jazzovom Festivale v Přerove. V októbri 2008 sa bigband predstavil na Pražskom hrade. Záznam z koncertu vyšiel na CD nosiči v rámci edície Jazz na Hradě. V januári 2009 odohral spolu so sólistami Sigi Finkelom a Bercom Baloghom v koncertnej sále Slovenskej filharmónie Novoročný koncert. Bigband v roku 2009 účinkoval na festivaloch v Piešťanoch, na festivale Viva Musica v Bratislave, na podujatí Jazz Goes To Town v Hradci Králové a Jazzfestival Novi Sad. Koncert v klube Blue Note v Novom Meste nad Váhom je rovnako zaznamenaný na DVD.

Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band sa skladá z popredných jazzových hudobníkov z Čiech a Slovenska. Ťažiskom repertoáru sú skladby M. Jakabčica a jeho autorské aranžmány jazzových štandardov. Orchester má v repertoári aj Ellingtonovu/Strayhornovu The Nutcracker Suite – Ellingtonovo a Strayhornovo spracovanie Čajkovského Luskáčika.


x