Foto: Pro musica nostra Thursoviensi 2024 - Tlačová správa

Pro musica nostra Thursoviensi 2024 - Tlačová správa

Press

|

30. 05. 2024

ŠIESTY ROČNÍK OBĽÚBENÉHO FESTIVALU KLASICKEJ HUDBY V ŽILINSKOM KRAJI

8. - 16. jún 2024

6. ročník medzinárodného festivalu klasickej hudby Pro musica nostra Thursoviensi sa uskutoční 8. - 16. júna 2024 v čarovných priestoroch kaštieľov a kostolov na Považí a Kysuciach: Kysucké Nové Mesto, Orlové, Gbeľany, Trnové, Považské Podhradie, Budatín, Čadca, Rajec a Bytča budú hostiť umelcov z Holandska, Nemecka, Rakúska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska.

Festival otvoria v sobotu 8. 6. umelci z Českej republiky, violončelista Tomáš Strašil a organistka Michaela Káčerkováv KostoleNepoškvrneného počatia Panny Máriev Kysuckom Novom Meste. Na koncerte zaznejú diela Georga Muffata, Benedetta Marcella, Juraja Paulínyho Bajana, Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Caldaru.

Druhý festivalový večer v nedeľu 9. 6. bude patriť barokovej hudbe. Na nádvorí Kaštieľa Gino Park Palace v Orlovom vystúpia huslista Václav Hudeček a čembalista Martin Hroch.V podaní týchto renomovaných a medzinárodne uznávaných umelcov zaznejú sonáty talianskych husľových mágov, akými boli Antonio Vivaldi, Giuseppe Tartini ale i Františka Bendu, českého husľového virtuóza pôsobiaceho na dvore pruského kráľa Friedricha II. v Berlíne.

Rossiniho opera o prefíkanom Figarovi je jedným z najslávnejších titulov opernej tvorby a vďaka iskrivej predohre žije nielen v operných domoch celého sveta, ale aj na koncertných pódiách. Zaznie aj v pondelok 10. 6. v Château Gbeľany v úvode programu koncertu českého violončelového kvarteta Cello Republic. Ivan Vokáč, Matěj Štěpánek, Petr Špaček a Jan Zemen - dvaja poprední hráči Českej filharmónie, crossoverový sólista a profesor na konzervatóriu, ktorí vidia svoje violončelá ako nástroje takmer neobmedzených zvukových možností.

Panova flauta je nástroj viazaný geograficky na Rumunsko a tamojší pôsobivý folklór a rovnako s folklórom je u nás spojený aj cimbal. V súhre Panovej flauty a cimbalu však na svojom čare a zvukovej atraktívnosti nadobúdajú aj diela z minulosti. Sladké melódie Fritza Kreislera, drobnosti Georgesa Boulangera či Bélu Bartóka získavajú na pôsobivosti. Nevšedný zážitok z koncertu holandsko-českého dua Liselotte Rokyta a Jan Rokyta v utorok 11. 6. umocní priestor zrubového Kostola sv. Juraja v Žiline-Trnovom.

Dnes azda najznámejším „zhudobňovateľom“ romantickej poézie je Franz Schubert, ktorému sa vo svojich piesňach podarilo dokonale prepojiť literárne a hudobné svety a všetko zavŕšiť v podobe živej praxe na komorných večierkoch zvaných Schubertiade. Atmosféru týchto večierkov navodia v stredu 12. 6. v kaštieli Burg v Považskom Podhradí sopranistka Simona Šaturová a gitarista Martin Krajčo. Piesne a skladby Franza Schuberta a Josepha Kaspara Mertza doplní romantická poézia, ktorú prednesie Vladimír Kobielsky.

Súbor Le nuove musiche s medzinárodným obsadením a pod umeleckým vedením Jakuba Mitríka sa venuje historicky poučenej interpretácii ranobarokovej, hlavne talianskej hudby na kópiách historických nástrojov ako chitarrone, resp. teorba, baroková gitara, husle, violončelo, viola da gamba, arpa doppia a iných. Zaujímavý program zaznie vo štvrtok 13. 6. v rovnako zaujímavom zrekonštruovanom priestore kaplnky hradu Budatín.

Hudba v každom kúte sveta má rovnaké korene, čerpá energiu z rovnakých zdrojov. Hudobníci minulosti si všímali silu etnika a ľudového živlu. V priebehu 18. storočia nastalo mohutné hnutie šírenia kresťanstva na území Strednej a Južnej Ameriky, vďaka čomu dochádzalo k pikantnej fúzii tamojších etnických zdrojov s kresťanským spevom. Pestrú paletu piesní a tancov interpretovaných na kópiách historických nástrojov v kombinácii so spevom a perkusiami ponúkne koncert maďarského súboru Bacchus Consort v piatok 14. 6. v Kostole sv. Bartolomeja v Čadci.

Azda žiadna kompozícia nie je v hudobných dejinách opradená toľkými legendami ako Rekviem Wolfganga Amadea Mozarta. Počas prác nad partitúrou Mozart umrel a dielo dokončil jeho žiak Franz Xaver Süssmayr. Jestvuje viacero verzií a úprav, no v každom prípade Mozartovo Rekviem žne obdiv, úctu a úspech na celom svete. Zaznie aj v sobotu 15. 6. v Kostole sv. Ladislava v Rajci v podaní Slovenského komorného orchestra a Slovenského filharmonického zboru, so sólistami Michaelou Kuštekovou, Michaelou Šebestovou, Ľudovítom Ludhom, Gustávom Beláčkom, pod vedením dirigenta Františka Maceka a zbormajstra Jana Rozehnala.

Ojedinelý projekt s pôvodným názvom The Future Symphonic Orchestra Mikiho Skutu vznikol v snahe priniesť orchestrálnu hudbu na také miesta, kde nikdy nebola šanca počuť symfonický orchester v spolupráci so sólistom. Vďaka špičkovým moderným technológiám tak návštevníkom Sobášneho paláca v Bytči v nedeľu 16. 6. ponúknu klaviristi Miki a Nora Skuta svoju virtuozitu spolu s plnohodnotným zvukom digitálneho symfonického orchestra na záverečnom koncerte festivalu Pro musica nostra Thursoviensi 2024.

Festival sa koná pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.  

Organizátormi podujatia sú Hudobné centrum a občianske združenie Cultura Nostra.

Koná sa s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Žilinského samosprávneho kraja.

Spoluusporiadatelia: Žilinský samosprávny kraj, Farský úrad Kysucké Nové Mesto, Mesto Kysucké Nové Mesto, Hotel Gino Park Palace Orlové, Château Gbeľany, Farský úrad Žilina-Trnové, Partner Progress Považská Bystrica, Považské múzeum Žilina, Mesto Čadca, Farský úrad Rajec, Mesto Rajec a Mesto Bytča.

Festival Pro musica nostra Thursoviensi sa uskutoční aj vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Partner podujatia: Peugeot

Mediálni partneri: Hudobný život, MY regionálne noviny, SME, Žilinský večerník, Severka TV, TV Raj, RTVS Rádio Devín, Best FM, Moja kultúra, Opera Slovakia, Music Press a Startitup.

 

PREDPREDAJ VSTUPENIEK:

www.ticketportal.sk                                                                                 

Hotel Gino Park Palace Orlové: +421 42 4459 600
Château Gbeľany: +421 904 420 420
Dom kultúry Bytča: +421 41 5532 486

a hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

Na koncerty v Kysuckom Novom Meste, Trnovom, Čadci a Rajci je vstupné dobrovoľné.

 

KONTAKT:

Hudobné centrum
Michalská 10, 815 36 Bratislava 1
x