2011

CHALUPKA, Ľubomír: Ernest Zavarský: Eugen Suchoň [recenzia knihy]

Hudobný život, 2011, roč. 43, č. 1 – 2, s. 53 – 55
(nové vydanie prvej knižnej monografie o skladateľovi)

2008

ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň

Hudobné centrum, Bratislava
(207 s., 2. rev. a dopl. vyd.)

2008

BOŽEKOVÁ, Martina: Ernest Zavarský – poznaný aj nepoznaný

Knižnica, 2008, Slovenská národná knižnica, Martin, roč. 9, č. 10, s. 38 – 41

2004

ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach: das Leben, das Werk, das Leben des Werkes

Bratislava
(704 s., 1. vyd., fotogr., noty)

1998

POTÚČEK, Juraj (zost.): Zavarský, Ernest (1913 – 1995)

Pohľady na slovenskú a svetovú hudbu

Bratislava
(vl. n.)

1995

Teofil Klas: Odišiel muzikológ Dr. Ernest Zavarský

Katolícke noviny, 1995, Bratislava, roč. 110, č. 36, s. 5

1995

CHALUPKA, Ľubomír: Za Ernestom Zavarským (17. 9. 1913 – 16. 8. 1995)

Hudobný život, 1995, Bratislava, roč. 27, č. 16 – 17, s. 3

1995

MOKRÝ, Ladislav: Učenec, ktorého poznamenala nežičlivosť doby

Národná obroda, 1995, Bratislava, roč. 6, č. 210 (11. 9.), s. 8
(nekrológ, Ernest Zavarský – muzikológ)

1994

URSÍNYOVÁ, Terézia: Muzikológ európskeho významu PhDr. Ernest Zavarský

Verbum, 1994, roč. 5, č. 1, s. 45 – 46

1994

ZAVARSKÝ, Ernest: Návšteva zo Slovenska u Johanna Sebastiana Bacha

Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 18, s. 11

1994

ZAVARSKÝ, Ernest: Bachov organový zvukový ideál a vývojové tendencie doby: temperované ladenie

Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 19, s. 12

1994

ZAVARSKÝ, Ernest: Ceciliánista Ján Levoslav Bella na Slovensku

Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 13 – 14, s. 9

1993

CHALUPKA, Ľubomír: K osemdesiatke Ernesta Zavarského

Hudobný život, 1993, Bratislava, roč. 25, č. 17, s. 3

1988

ALBRECHT, Ján: K životnému jubileu Ernesta Zavarského

Hudobný život, 1988, Bratislava, roč. 20, č. 19, s. 9

1986

ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach a my

Ohliadnutie za jubilejným bachovským rokom

Hudobný život, 1986, Bratislava, roč. 18, č. 1, s. 8

1986

ZAVARSKÝ, Ernest: Modale Musik im 20. Jahrhundert, besonders im Schaffen von Eugen Suchoň

Bärenreiter, Kassel
(s. 127 – 165)

1986

BURLAS, Ladislav – FERENCZY, Oto – KRESÁNEK, Jozef – NOVÁČEK, Zdenko – OREL, Dobroslav – ZAVARSKÝ, Ernest: Z myšlienok o Jánovi Levoslavovi Bellovi

Hudobný život, 1986, Bratislava, roč. 18, č. 10, s. 1

1985

ZAVARSKÝ, Ernest: O nový obraz Johanna Sebastiana Bacha

Hudobný život, 1985, roč. 17, č. 6, s. 1

1985

ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach – Sei Solo

Hudobný život, 1985, roč. 17, č. 8, s. 1, 8
(pri príležitosti 300. výročia narodenia J. S. Bacha)

1983

RYBARIČ, Richard: Úcta k vedeckej pravde

Ernest Zavarský – sedemdesiatročný

Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 18, s. 5

1983

ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

K 140. výročiu narodenia skladateľa

Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 17, s. 1

1983

KRESÁNEK, Jozef: Bilancia vedeckých pozitív

Pravda, 1983, Bratislava, roč. 69, č. 219 (16. 9.), s. 5
(profil, Ernest Zavarský – muzikológ)

1983

KUTLÍK, Félix: Tvorba PhDr. Ernesta Zavarského

Sedemdesiatiny slovenského muzikológa

Ľud, 1983, roč. 36, č. 235 (5. 10.), s. 5

1983

ZAVARSKÝ, Ernest: Po stopách Jána Levoslava Bellu

Úryvky zo spomienok

Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 18, s. 8

1979

ZAVARSKÝ, Ernest: 54. Bachov festival podľa úsudku hostí

Hudobný život, 1979, Bratislava, roč. 11, č. 24, s. 8

1979

ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach

Supraphon, Praha
(1979 - 487 s., 1. vyd., 1986 - 628 s., 2. vyd., zo slovenčiny preložil Jiří Pilka)

1979

ZAVARSKÝ, Ernest: Nový obraz Bachovej osobnosti

Ľud, 28. 12. 1979, roč. 32, č. 306, s. 5

1978

MANÍK, T. – ZAVARSKÝ, Ernest: Vzťah k hudbe cez J. S. Bacha

Muzikológ dr. Ernest Zavarský 65-ročný

Ľud, 16. 9. 1978, roč. 30, č. 219, s. 5

1978

TKÁČ, F.: Úspešný muzikológ

Hlas ľudu, 1. 11. 1978, roč. 24, č. 258, s. 3
(profil, Ernest Zavarský – muzikológ)

1978

ZAVARSKÝ, Ernest: Niekoľko "bellovských" drobností

Hudobný život, 1978, roč. 10, č. 14, s. 8

1978

ZAVARSKÝ, Jozef: Život zasvätený hudbe

K jubileu muzikológa dr. Ernesta Zavarského

Večerník, 20. 9. 1978, roč. 23, č. 185, s. 5

1978

ŠAMKO, Jozef: Jubileum muzikológa

Ernest Zavarský 65-ročný

Práca, 15. 9. 1978, roč. 33, č. 218, s. 6

1978

ALBRECHT, Ján: K životnému jubileu dr. Ernesta Zavarského

Hudobný život, 1978, roč. 10, č. 18, s. 7

1977

Bach stále aktuálny

Hudobný život, 1977, roč. 9, č. 12, s. 5

1976

O problémoch bachovskej interpretácie [príspevok do diskusie]

Hudobný život, 1976, roč. 8, č. 9, s. 3

1974

ZAVARSKÝ, Ernest: Formy popularyzacji polskiej muzyki współczesnej w Słowacji

, s. 105 – 110
(S. l., s. n.)

1973

ZAVARSKÝ, Ernest: J. S. Bach

Polskie Wydawnictwo Muzyczne, Krakov
(1973 - 577 s., 1. vyd., 1979 - 598 s., 2. vyd., 1985 - 601 s., 3. vyd., Edícia: Monografie popularne, preložila Maria Erhardt-Gronowska)

1973

ZAVARSKÝ, Ernest: Niekoľko poznámok k hudobnej reči Eugena Suchoňa

Hudobný život, 1973, roč. 5, č. 18, s. 3

1973

MARCZELLOVÁ, Zuzana: V pracovni muzikológa

Hudobný život, 1973, roč. 5, č. 20, s. 3

1970

ZAVARSKÝ, Ernest: Hudba v Kremnici medzi 1650 a 1800

Bratislava
(rozmnožené ako rukopis)

1970

ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach

Supraphon, Opus, Bratislava
(464 s., 1970 - 1. vyd., Supraphon, 1971 - 2. vyd., Opus, Edícia: Knihy o hudbe)

1964

ZAVARSKÝ, Ernest (zost.): Ján Levoslav Bella: Piesne, spev a klavír

Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava
(47 s., 1. vyd.)

1964

ZAVARSKÝ, Ernest: Slowakische Musik

Bratislava
(rozmnožené ako rukopis)

1963

ZAVARSKÝ, Ernest: Maurice Ravel

Štátne hudobné vydavateľstvo, Bratislava
(130 s., 1. vyd., Edícia: Hudobné profily. Zv. 1)

1963

ZAVARSKÝ, Ernest: Beiträge zur Musikgeschichte der Stadt Kremnitz (Kremnica, Slowakei)

Music des Ostens, 1963, Bärenreiter, Kassel
(1963 - s. 112 – 125, 1967 - s. 117 – 135, 1975 - s. 8 – 173, monografia na pokračovanie v ročenke, neskôr v 2. – 4. zväzku Hudobného archívu)

1961

ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

Bratislava
(6 s., 1. vyd., Populárnovedecký film – Diafilm)

1957

ILLÉŠ, J.A. – KANTOR, Š. – TONKOVIČ, Pavol – ZAVARSKÝ, Ernest: Učebnica hudobnej výchovy pre 1. ročník pedagogických škôl a príručka pre učiteľov národných škôl

Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava
(344 s., 1. vyd.)

1957

ZAVARSKÝ, Ernest: Príspevok k výskumu hudobnej reči v tvorbe Eugena Suchoňa

Slovenská hudba, 1957, Bratislava, roč. 1, č. 3, s. 93 – 98

1957

BURLAS, Ladislav – MOKRÝ, Ladislav – NOVÁČEK, Zdenko (ed.) a kol.: Dejiny slovenskej hudby

SAV, Bratislava
(540 s., 1. vyd.)

1957

ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň: Krútňava

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava
(121 s., 1. vyd., Edícia operných libriet. Zv. 2, libreto podľa novely Mila Urbana “Za vyšným mlynom” spracovali skladateľ a Štefan Hoza, štúdiu napísal Ernest Zavarský)

1955

ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

Život a dielo

SAV, Bratislava
(497 s., 1. vyd.)

1955

ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň

Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava
(144 s., 1. vyd., Edícia hudobnej literatúry)

1948

z. b.: Hudba

O hudobníkoch

Kultúrny život, 25. 1. 1948, roč. 3, č. 1, s. 6
(Autorka: Zdenka Bokesová)

1947

ZAVARSKÝ, Ernest: Súčasná slovenská hudba

Jozef Závodský, Bratislava
(138 s., 1. vyd.)

Personálna bibliografia – Knižné monografie

  • 2008

    ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň

    Hudobné centrum, Bratislava
    (207 s., 2. rev. a dopl. vyd.)

  • 2004

    ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach: das Leben, das Werk, das Leben des Werkes

    Bratislava
    (704 s., 1. vyd., fotogr., noty)

  • 1979

    ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach

    Supraphon, Praha
    (1979 - 487 s., 1. vyd., 1986 - 628 s., 2. vyd., zo slovenčiny preložil Jiří Pilka)

  • 1973

    ZAVARSKÝ, Ernest: J. S. Bach

    Polskie Wydawnictwo Muzyczne, Krakov
    (1973 - 577 s., 1. vyd., 1979 - 598 s., 2. vyd., 1985 - 601 s., 3. vyd., Edícia: Monografie popularne, preložila Maria Erhardt-Gronowska)

  • 1970

    ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach

    Supraphon, Opus, Bratislava
    (464 s., 1970 - 1. vyd., Supraphon, 1971 - 2. vyd., Opus, Edícia: Knihy o hudbe)

  • 1970

    ZAVARSKÝ, Ernest: Hudba v Kremnici medzi 1650 a 1800

    Bratislava
    (rozmnožené ako rukopis)

  • 1964

    ZAVARSKÝ, Ernest: Slowakische Musik

    Bratislava
    (rozmnožené ako rukopis)

  • 1963

    ZAVARSKÝ, Ernest: Maurice Ravel

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Bratislava
    (130 s., 1. vyd., Edícia: Hudobné profily. Zv. 1)

  • 1955

    ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň

    Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava
    (144 s., 1. vyd., Edícia hudobnej literatúry)

  • 1955

    ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

    Život a dielo

    SAV, Bratislava
    (497 s., 1. vyd.)

  • 1947

    ZAVARSKÝ, Ernest: Súčasná slovenská hudba

    Jozef Závodský, Bratislava
    (138 s., 1. vyd.)

Personálna bibliografia – Monografie v zborníkoch a časopisoch

  • 1986

    ZAVARSKÝ, Ernest: Modale Musik im 20. Jahrhundert, besonders im Schaffen von Eugen Suchoň

    Bärenreiter, Kassel
    (s. 127 – 165)

  • 1963

    ZAVARSKÝ, Ernest: Beiträge zur Musikgeschichte der Stadt Kremnitz (Kremnica, Slowakei)

    Music des Ostens, 1963, Bärenreiter, Kassel
    (1963 - s. 112 – 125, 1967 - s. 117 – 135, 1975 - s. 8 – 173, monografia na pokračovanie v ročenke, neskôr v 2. – 4. zväzku Hudobného archívu)

Personálna bibliografia – Štúdie (kapitoly v knihách, slovníkové heslá, vedecké články)

  • 1994

    ZAVARSKÝ, Ernest: Bachov organový zvukový ideál a vývojové tendencie doby: temperované ladenie

    Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 19, s. 12

  • 1994

    ZAVARSKÝ, Ernest: Ceciliánista Ján Levoslav Bella na Slovensku

    Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 13 – 14, s. 9

  • 1985

    ZAVARSKÝ, Ernest: O nový obraz Johanna Sebastiana Bacha

    Hudobný život, 1985, roč. 17, č. 6, s. 1

  • 1974

    ZAVARSKÝ, Ernest: Formy popularyzacji polskiej muzyki współczesnej w Słowacji

    , s. 105 – 110
    (S. l., s. n.)

  • 1973

    ZAVARSKÝ, Ernest: Niekoľko poznámok k hudobnej reči Eugena Suchoňa

    Hudobný život, 1973, roč. 5, č. 18, s. 3

  • 1957

    ZAVARSKÝ, Ernest: Príspevok k výskumu hudobnej reči v tvorbe Eugena Suchoňa

    Slovenská hudba, 1957, Bratislava, roč. 1, č. 3, s. 93 – 98

  • 1957

    BURLAS, Ladislav – MOKRÝ, Ladislav – NOVÁČEK, Zdenko (ed.) a kol.: Dejiny slovenskej hudby

    SAV, Bratislava
    (540 s., 1. vyd.)

  • 1957

    ZAVARSKÝ, Ernest: Eugen Suchoň: Krútňava

    Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, Bratislava
    (121 s., 1. vyd., Edícia operných libriet. Zv. 2, libreto podľa novely Mila Urbana “Za vyšným mlynom” spracovali skladateľ a Štefan Hoza, štúdiu napísal Ernest Zavarský)

Personálna bibliografia – Učebnice, kapitoly v učebniciach

  • 1957

    ILLÉŠ, J.A. – KANTOR, Š. – TONKOVIČ, Pavol – ZAVARSKÝ, Ernest: Učebnica hudobnej výchovy pre 1. ročník pedagogických škôl a príručka pre učiteľov národných škôl

    Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Bratislava
    (344 s., 1. vyd.)

Personálna bibliografia – Editorská činnosť

  • 1964

    ZAVARSKÝ, Ernest (zost.): Ján Levoslav Bella: Piesne, spev a klavír

    Štátne hudobné vydavateľstvo, Praha, Bratislava
    (47 s., 1. vyd.)

Personálna bibliografia – Umelecká kritika a publicistika

  • 1994

    ZAVARSKÝ, Ernest: Návšteva zo Slovenska u Johanna Sebastiana Bacha

    Hudobný život, 1994, Bratislava, roč. 26, č. 18, s. 11

  • 1986

    BURLAS, Ladislav – FERENCZY, Oto – KRESÁNEK, Jozef – NOVÁČEK, Zdenko – OREL, Dobroslav – ZAVARSKÝ, Ernest: Z myšlienok o Jánovi Levoslavovi Bellovi

    Hudobný život, 1986, Bratislava, roč. 18, č. 10, s. 1

  • 1986

    ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach a my

    Ohliadnutie za jubilejným bachovským rokom

    Hudobný život, 1986, Bratislava, roč. 18, č. 1, s. 8

  • 1985

    ZAVARSKÝ, Ernest: Johann Sebastian Bach – Sei Solo

    Hudobný život, 1985, roč. 17, č. 8, s. 1, 8
    (pri príležitosti 300. výročia narodenia J. S. Bacha)

  • 1983

    ZAVARSKÝ, Ernest: Po stopách Jána Levoslava Bellu

    Úryvky zo spomienok

    Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 18, s. 8

  • 1983

    ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

    K 140. výročiu narodenia skladateľa

    Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 17, s. 1

  • 1979

    ZAVARSKÝ, Ernest: Nový obraz Bachovej osobnosti

    Ľud, 28. 12. 1979, roč. 32, č. 306, s. 5

  • 1979

    ZAVARSKÝ, Ernest: 54. Bachov festival podľa úsudku hostí

    Hudobný život, 1979, Bratislava, roč. 11, č. 24, s. 8

  • 1978

    ZAVARSKÝ, Ernest: Niekoľko "bellovských" drobností

    Hudobný život, 1978, roč. 10, č. 14, s. 8

  • 1977

    Bach stále aktuálny

    Hudobný život, 1977, roč. 9, č. 12, s. 5

  • 1976

    O problémoch bachovskej interpretácie [príspevok do diskusie]

    Hudobný život, 1976, roč. 8, č. 9, s. 3

  • 1961

    ZAVARSKÝ, Ernest: Ján Levoslav Bella

    Bratislava
    (6 s., 1. vyd., Populárnovedecký film – Diafilm)

Bibliografia

  • 2011

    CHALUPKA, Ľubomír: Ernest Zavarský: Eugen Suchoň [recenzia knihy]

    Hudobný život, 2011, roč. 43, č. 1 – 2, s. 53 – 55
    (nové vydanie prvej knižnej monografie o skladateľovi)

  • 2008

    BOŽEKOVÁ, Martina: Ernest Zavarský – poznaný aj nepoznaný

    Knižnica, 2008, Slovenská národná knižnica, Martin, roč. 9, č. 10, s. 38 – 41

  • 1998

    POTÚČEK, Juraj (zost.): Zavarský, Ernest (1913 – 1995)

    Pohľady na slovenskú a svetovú hudbu

    Bratislava
    (vl. n.)

  • 1995

    MOKRÝ, Ladislav: Učenec, ktorého poznamenala nežičlivosť doby

    Národná obroda, 1995, Bratislava, roč. 6, č. 210 (11. 9.), s. 8
    (nekrológ, Ernest Zavarský – muzikológ)

  • 1995

    CHALUPKA, Ľubomír: Za Ernestom Zavarským (17. 9. 1913 – 16. 8. 1995)

    Hudobný život, 1995, Bratislava, roč. 27, č. 16 – 17, s. 3

  • 1995

    Teofil Klas: Odišiel muzikológ Dr. Ernest Zavarský

    Katolícke noviny, 1995, Bratislava, roč. 110, č. 36, s. 5

  • 1994

    URSÍNYOVÁ, Terézia: Muzikológ európskeho významu PhDr. Ernest Zavarský

    Verbum, 1994, roč. 5, č. 1, s. 45 – 46

  • 1993

    CHALUPKA, Ľubomír: K osemdesiatke Ernesta Zavarského

    Hudobný život, 1993, Bratislava, roč. 25, č. 17, s. 3

  • 1988

    ALBRECHT, Ján: K životnému jubileu Ernesta Zavarského

    Hudobný život, 1988, Bratislava, roč. 20, č. 19, s. 9

  • 1983

    RYBARIČ, Richard: Úcta k vedeckej pravde

    Ernest Zavarský – sedemdesiatročný

    Hudobný život, 1983, roč. 15, č. 18, s. 5

  • 1983

    KRESÁNEK, Jozef: Bilancia vedeckých pozitív

    Pravda, 1983, Bratislava, roč. 69, č. 219 (16. 9.), s. 5
    (profil, Ernest Zavarský – muzikológ)

  • 1983

    KUTLÍK, Félix: Tvorba PhDr. Ernesta Zavarského

    Sedemdesiatiny slovenského muzikológa

    Ľud, 1983, roč. 36, č. 235 (5. 10.), s. 5

  • 1978

    ALBRECHT, Ján: K životnému jubileu dr. Ernesta Zavarského

    Hudobný život, 1978, roč. 10, č. 18, s. 7

  • 1978

    ŠAMKO, Jozef: Jubileum muzikológa

    Ernest Zavarský 65-ročný

    Práca, 15. 9. 1978, roč. 33, č. 218, s. 6

  • 1978

    MANÍK, T. – ZAVARSKÝ, Ernest: Vzťah k hudbe cez J. S. Bacha

    Muzikológ dr. Ernest Zavarský 65-ročný

    Ľud, 16. 9. 1978, roč. 30, č. 219, s. 5

  • 1978

    TKÁČ, F.: Úspešný muzikológ

    Hlas ľudu, 1. 11. 1978, roč. 24, č. 258, s. 3
    (profil, Ernest Zavarský – muzikológ)

  • 1978

    ZAVARSKÝ, Jozef: Život zasvätený hudbe

    K jubileu muzikológa dr. Ernesta Zavarského

    Večerník, 20. 9. 1978, roč. 23, č. 185, s. 5

  • 1973

    MARCZELLOVÁ, Zuzana: V pracovni muzikológa

    Hudobný život, 1973, roč. 5, č. 20, s. 3

  • 1948

    z. b.: Hudba

    O hudobníkoch

    Kultúrny život, 25. 1. 1948, roč. 3, č. 1, s. 6
    (Autorka: Zdenka Bokesová)

x