Profil osobnosti

Foto: Matej Sloboda

Matej Sloboda

2. 6. 1988

vážna hudba
skladba

Bio

Bio

2009 – 2011 
Konzervatórium v Banskej Bystrici (kompozícia – Jana Pondelíková)
2011 – 2016 
VŠMU (kompozícia – Ivan Buffa)
2011 – 2018 
Konzervatórium v Bratislave (dirigovanie – Juraj Jartim)
od 2012 
zakladateľ, umelecký vedúci a dramaturg komorného súboru EnsembleSpectrum
2013 
Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (kompozícia – Detlev Müller Siemens)
2014 – 2015 
Kunstuniversität v Grazi (kompozícia – Beat Furrer)

Matej Sloboda ako skladateľ komponuje diela v obsadení pre orchester, komorný súbor, sólový nástroj, zbor, komorné zoskupenie s výrazným sólistickým nástrojom ako aj elektronické a improvizované diela. Píše hudbu k filmom a reklamám. Jeho skladby boli uvedené na festivaloch ISCM World Music Days – Južná Kórea, Melos-Étos, Orfeus, Asynchronie, Biela noc a iné.

Od založenia komorného súboru EnsembleSpectrum (2012) je jeho umeleckým vedúcim a dramaturgom. Spolupracoval s poprednými umelcami ako Milan Paľa, Branislav Dugovič, Ivan Šiller, Enikö Ginzery v rámci projektu rezidenčného súboru Ensemble Ricercata, ďalej s Marie Jacquot, Mariánom Lejavom, Štefanom Sedlickým, Konstantinom Ilievskym, Miroslavou Matisovou, Petrou Torkošovou, s Mucha Quartet, DIY Instruments Ensemble a so študentskými súbormi studEND.doc, Ansámbel Asynchrónie i Dychovým orchestrom Universität für Musik und darstellende Kunst Wien.

Diela

Bibliografia

  • Kolář, Robert: Melos-Étos 2017
    2017 Hudobný život 2017, č. 12, s. 6
  • Godárová, Zuzana: Matej Sloboda
    2016 In: www.bagoclassical.sk/matej-sloboda/
    2016
    (rozhovor)
  • KOLÁŘ, Robert: studEND.doc
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 6, s. 9
  • LENHARDTOVÁ, Júlia: Ensemble Spectrum
    2013 Tempo (časopis Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave) roč. 10, 2013, č. 1-2, s. 25 – 26
  • Umelecká kritika a publicistika
  • KOLÁŘ, Robert: EnsembleSpectrum: Rezonancia farieb II
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 7-8, s. 4
  • KOLÁŘ, Róbert: Asyn(C)hrónie 2019
    Young Chamber Music
    2019 Hudobný život roč. 51, 2019, č. 6, s. 12-14
  • KOLÁŘ, Robert: Matej Sloboda [rozhovor]
    2018 Hudobný život roč. 50, 2018, č. 6, s. 23 – 25
  • FORDINÁLOVÁ, Ľubica - ŠČIGULINSKÝ, Filip: AsynChrónie 2018
    2018 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 15, 2018, č. 1-2, s. 57
  • DURILOVÁ, Marta: Orfeus na vzostupe
    2017 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 14, 2017, č. 3-4, s. 16
  • BUBNÁŠ, Juraj: Epoché / Nová slovenská hudba
    Večery komornej tvorby
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 11
  • ŠIKROVÁ, Zora: Miniprofil: Matej Sloboda
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 5, s. 6
  • BUBNÁŠ, Juraj: Epoché / Nová slovenská hudba
    Žalmy v tanci
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 12, s. 10
  • GOTTHARDTOVÁ, Kristína: Dvakrát rovnakého Orfea počuť nebudeš!
    2016 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 13, 2016, č. 3-4, s. 26-29
  • BUBNÁŠ, Juraj: Ozveny Orfea 2015
    Sedem kresieb
    2015 Hudobný život roč. 47, 2015, č. 12, s. 3
  • JAVORKA, Peter: Včera, dnes... a zajtra bude sobota
    2015 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 12, 2015, č. 3-4, s. 15-18
  • LENHARDTOVÁ, Júlia: Orfeus life
    2014 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 12, 2014, č. 3-4, s. 8-10
  • GOTTHARDTOVÁ, Kristína: Orfeus (do)spieva
    2014 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 11, 2014, č. 3-4, s. 5-7
  • KOLÁŘ, Robert: Kompozičné laboratórium: sláčikové kvarteto
    2013 Hudobný život roč. 45, 2013, č. 7–8, s. 18
  • GOTTHARDTOVÁ, Kristína: Orfeus zaspieval opäť
    Orfeus v podsvetí (Dvorane) VŠMU
    2013 TEMPO, časopis HTF VŠMU roč. 10, 2013, č. 3-4, s. 46-49
  • Personálna bibliografia
  • ISCM World Music Days
    Tongyeong – Južná Kórea 28. 3. – 1. 4. 2016
    2016 Hudobný život roč. 48, 2016, č. 5, s. 4–5

Diskografia

  • Foto: New Dawn (Nový úsvit) NEW DAWN (NOVÝ ÚSVIT)
    2018 CD – Real Music House

    Debutové CD New Dawn vzniká ako záver ambiciózneho projektu New Dawn, ktorého motiváciou bola súčasná vážna hudba slovenských aj zahraničných komponistov, dychtiaca po pravde a záujme v dnešnej spoločnosti. Členovia komorného orchestra EnsembleSpectrum nahrali diela mladých skladateľov zo Slovenska (L. Novosedlíková, P. Javorka, M. Sloboda), ale i blízkeho zahraničia (S. Kim, P. Siek, A. Arkushyna).
    1. Sehyung Kim: Ignition
      EnsembleSpectrum
    2. Lenka Novosedlíková: Plain text
      EnsembleSpectrum
    3. Matej Sloboda: Rhythmus.Diagonale
      EnsembleSpectrum
    4. Howard Skempton: Lignes d´hauntologie / 1949?
      EnsembleSpectrum
    5. Anna Arkushyna: Koernung
      EnsembleSpectrum
    6. Peter Javorka: Quintetto
      EnsembleSpectrum

Premiéry

  • Prvé uvedenie na Slovensku
  • Matej Sloboda: Rhythmus.Diagonale
    9. 11.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nová slovenská hudba, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum
    verzia b
  • Matej Sloboda: Maze Runners – Secrets of Dragons
    rozšírenie ku skladbe Maze Runners
    18. 5.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    AsynChronie – Prehliadka mladých skladateľov, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ansámbel Asynchrónie
  • Matej Sloboda: O3/b
    7. 5.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Trio MCP, Ticho a spol., Bratislava, SK
    INTERPRETI: Lenka Novosedlíková (mb), Júlia Novosedlíková (pf), Juraj Helcmanovský (zmb)
  • Peter Duchnický: Call me if I sleep...
    pre flautu, klarinet, husle, violončelo, kontrabas a klavír
    5. 2.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    New Dawn – Koncert EnsembleSpectrum, Rakúske kultúrne fórum, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicova (fl), Barnabás Kollárik (cl), Jakub Chlepko (vn), Mikuláš Tuhý (vc), František Výrostko (cb), Júlia Novosedlíková (pf), Matej Sloboda (dir.)
  • Lenka Novosedlíková: Plain text
    5. 2.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    New Dawn – Koncert EnsembleSpectrum, Rakúske kultúrne fórum, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicova (fl), Barnabás Kollárik (cl), Jakub Chlepko (vn), Mikuláš Tuhý (vc), František Výrostko (cb), Júlia Novosedlíková (pf), Matej Sloboda (dir.)
  • Peter Javorka: Quintetto
    5. 2.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    New Dawn – Koncert EnsembleSpectrum, Rakúske kultúrne fórum, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicova (fl), Barnabás Kollárik (cl), Jakub Chlepko (vn), Mikuláš Tuhý (vc), Júlia Novosedlíková (pf), Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Rhythmus.Diagonale
    5. 2.
    2018
    Prvé uvedenie na Slovensku
    New Dawn – Koncert EnsembleSpectrum, Rakúske kultúrne fórum, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicova (fl), Barnabás Kollárik (cl), Jakub Chlepko (vn), Mikuláš Tuhý (vc), František Výrostko (cb), Júlia Novosedlíková (pf), Matej Sloboda (dir.)
  • Tímea Hvozdíková: Marionety
    pre štyri sláčikové nástroje
    24. 10.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Long story short, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (umv.)
  • Dominik Kopcsay: Monolit
    24. 10.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Travel book to Vietnam
    31. 1.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Fuga, Fuga, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Matej Sloboda (C)
  • Matej Sloboda: He can not speak
    hudba k tanečnému predstaveniu
    19. 1.
    2017
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Batyskaf, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Matej Sloboda (C), Soňa Kúdelová (réžia)
  • Matej Sloboda: Absurde Märchen nach Texten von Daniil Charms
    14. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Epoché – Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Matúš Šimko (t), Quasars Ensemble, Ivan Buffa (dir.)
  • Ľuboš Bernáth: Žalmy v tanci I.
    7. 11.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Epoché – Nová slovenská hudba, Malé koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Judita Andelová (ms), Alena Kropáčková (a), EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Bar-O-Meter
    28. 10.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Divadlo LAB, Bratislava, SK
  • Matej Sloboda: Maze Runners
    Mazes and (symbol) Ad-Ventures
    26. 10.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Noc na krídlach netopiera
    24. 10.
    2016
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Zborový koncert, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Tirnavia
  • Matej Sloboda: Schöndorf Symphony
    Allegro ritmico; Molto adagio e sostenuto; Presto energico
    12. 2015 Prvé uvedenie na Slovensku
    Prieskum VŠVU, Bratislava, SK
  • Želislava Sojak Subotić: Harmonics
    13. 11.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Lenka Novosedlíková: Odberom takého prúdu sa poškodzuje zdroj
    13. 11.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Melos-Étos, Koncertná sieň Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Pučanie č. 1
    29. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Kinosála VŠMU, Bratislava, SK
  • Matej Sloboda: Braček jelenček
    16. 10.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Áčko, Bratislava, SK
  • Matej Sloboda: Omicron III – Archaea
    23. 9.
    2015
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Ligeti+, Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ensemble Ricercata, Branislav Dugovič (clb), Milan Paľa (vn), Enikő Ginzery (zmb), Ivan Šiller (pf)
  • Matej Sloboda: Masses of Freedom and Intollerance
    24. 12.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Fuga, Bratislava, SK
  • Ľuboš Bernáth: Musica reservata
    Concertino pre klarinet a komorný súbor
    30. 5.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nástupište 1-12, Topoľčany, SK
    INTERPRETI: Branislav Dugovič (cl), EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Omicron II – Virus
    30. 5.
    2014
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Nástupište 1-12, Topoľčany, SK
    INTERPRETI: Branislav Dugovič (cl)
  • Matej Sloboda: Sláčikové kvarteto č. 1 – Cesta k domovine
    21. 11.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Konfrontácie 2013, Synagóga, Nitra, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Andrej Turčin (vn), Branislav Bielik (vc)
    premiéra celého diela
  • Matej Sloboda: Breeding – Full Body Complex
    26. 10.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Elledance, Bratislava, SK
  • Matej Sloboda: Rüblick von Orpheus: Lied und Duel
    25. 10.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Julia Ciesielska (vn), Marie Jacquot (tn)
  • Ľuboš Bernáth: Sonata quasi una fantasia BACH
    3. 7.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    BachTribute Festival, Kostol sv. Kataríny, Banská Štiavnica, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicová (fl), Peter Javorka (pf), Andrej Turčin (vn), Ján Kružliak, jr. (vn), Peter Dvorský (vl), Branislav Bielik (vc), Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Bagatellen für Streichquartett
    11. 6.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Mucha Quartet
  • Matej Sloboda: Rage Vb
    22. 5.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá koncertná sála VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Acoustic Study No. 2 – Periodes
    25. 3.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana, Bratislava, SK
  • Jevgenij Iršai: Loansounds
    pre flautu, klarinet, husle, violončelo a klavír
    21. 2.
    2013
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncertná sieň Konzervatória, Bratislava, SK
    INTERPRETI: EnsembleSpectrum, Eva Belicová (fl), Juraj Kalma (cl), Štěpánka Davidová (vn), Branislav Bielik (vc), Peter Javorka (pf), Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Orpheus I / Rage VII – Cerberus
    27. 10.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Festival Orfeus, Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Optical Pris-m/-on
    6. 10.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Biela noc, Kaviareň Slávia, Košice, SK
  • Matej Sloboda: Lumine Imago Lunae
    3. 5.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert konzervatória J. L. Bellu, Katedrála F.Xaverského, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Miroslava Matisová (dir.)
  • Matej Sloboda: Rapsódia pre violu sólo
    5. 2012 Prvé uvedenie na Slovensku
    Dvorana, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Emil Hasala (vl)
  • Matej Sloboda: Rage I
    17. 4.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá koncertná sála VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Peter Javorka (pf)
    pre klavírnu verziu
  • Matej Sloboda: Rage II
    17. 4.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá koncertná sála VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Eva Belicova (fl)
  • Matej Sloboda: Rage VI
    17. 4.
    2012
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Malá koncertná sála VŠMU, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Andrej Turčin (vn)
  • Matej Sloboda: In Saecula Saeculorum – Vive Valeque
    4. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert konzervatória J. L. Bellu, Banská Bystrica, SK
    INTERPRETI: Miroslava Matisová (dir.)
  • Matej Sloboda: Rage III
    4. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert konzervatória J. L. Bellu, Banská Bystrica, SK
  • Matej Sloboda: Rage IV
    4. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert konzervatória J. L. Bellu, Banská Bystrica, SK
  • Matej Sloboda: Rage V
    4. 5.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Koncert konzervatória J. L. Bellu, Banská Bystrica, SK
  • Matej Sloboda: Sláčikové kvarteto č. 1 – Cesta k domovine
    1. 4.
    2011
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Soozvuk, Pálffyho palác, Bratislava, SK
    INTERPRETI: Ján Kružliak (vn), Daniel Herich (vn), Peter Dvorský (vl), Katarína Kozelková (vc)
    premiéra prvých dvoch častí
  • Matej Sloboda: Kvarteto
    18. 3.
    2010
    Prvé uvedenie na Slovensku
    Kompozičný koncert konzervatória J. L. Bellu, Banská Bystrica, SK
  • Prvé uvedenie v zahraničí
  • Matej Sloboda: Sonic Cells - Structured surface, Wood, Synthetic Polymer
    24. 5.
    2018
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Festival ISCM 2018, Central Conservatory of Music Concert Hall, Peking, CN
    INTERPRETI: Lui Yan (cl), Tianjin Symphony Orchestra, Li Yang (dir.)
  • Matej Sloboda: Braček jelenček
    2015 Prvé uvedenie v zahraničí
    Konzert von Blasorchester der MDW, Haydn Saal, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Blasorchester der MDW, Marie Jacquot (dir.)
    premiéra verzie pre dychový orch
  • Matej Sloboda: über Vier
    2015 Prvé uvedenie v zahraničí
    Webern Bearbeitungen, Ligeti Saal, Gráz, AT
    INTERPRETI: Matej Sloboda (dir.)
  • Matej Sloboda: Bagatellen für Streichquartett
    28. 5.
    2014
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Koncert Universität für Musik und darstellende Kunst, Fanny Hensel-Mendelssohn Saal, Viedeň, AT
    INTERPRETI: Uni quartet, Konstantin Illievsky (dir.)
  • Matej Sloboda: Breeding – Full Body Complex
    16. 7.
    2013
    Prvé uvedenie v zahraničí
    Die Bäckerei, Innsbruck, AT
  • Významné uvedenie v zahraničí
  • Matej Sloboda: Bagatellen für Streichquartett
    30. 3.
    2016
    Významné uvedenie v zahraničí
    ISCM World Music Days 2016, Black Box, Tongyeong, KR
    INTERPRETI: Gaia Quartet

Fotogaléria

  • Foto: Melos-Étos 2015: EnsembleSpectrum 2015-11-13 Melos-Étos 2015: EnsembleSpectrum
    Matej Sloboda, EnsembleSpectrum

    Autor: Peter Brenkus
  • Foto: Melos-Étos 2015: EnsembleSpectrum 2015-11-13 Melos-Étos 2015: EnsembleSpectrum
    Matej Sloboda, EnsembleSpectrum

    Autor: Peter Brenkus


« späť na zoznam Aktualizované: 31. 05. 2019